Na Mapy.cz najdete jízdní řády pro celou ČR

29. dubna 2015

Seznam.cz využil veřejně dostupná data firmy CHAPS pro vlastní aplikaci jízdních řádů a nově provozuje i Pubtran

Několik let soudních tahanic mezi společností Seznam.cz a CHAPS o otevřenost dat o veřejné dopravě dnes našlo své rozuzlení. Seznam.cz chytá CHAPS za slovo a využije veřejně publikovaná data, která CHAPS dává k dispozici na svých stránkách v excelových tabulkách. Nyní na Mapy.cz můžete plánovat trasu veřejnou dopravou kdekoliv v ČR. Seznam.cz také odedneška spravuje aplikaci Pubtran a chystá se jí dál rozvíjet.

Na portálu Mapy.cz najdete ode dneška plánovač tras, který umí naplánovat cestu veřejnou dopravou, a to z jakéhokoliv místa České republiky do jiného. Kombinuje přitom pěší dopravu s veřejnou dopravou, a proto lze plánovat cestu z konkrétního místa v mapě do jiného a není přitom nutné plánovat ji jen ze zastávky na zastávku. Končí tak roční provizorium, kdy byla tato funkce dostupná pouze pro Prahu, Plzeň a některá další vybraná velká města či vlakové spoje. Společnosti Seznam.cz se totiž povedlo najít způsob, jak strojově přečíst data, která CHAPS dává veřejně k dispozici jen v podobě excelových tabulek. Data nyní spojuje s vlastními naměřenými daty o zastávkách hromadné dopravy a nad výsledným souborem pak používá vlastní plánovač dopravy na Mapy.cz.

image

Obrázek ke stažení.

Po skoro čtyřech letech tahanic o zpřístupnění dat jízdních řádů v otevřené podobě jsme se vydali cestou, kterou je strojové zpracovávání CHAPSem zveřejňovaných excelovských tabulek s jízdními řády. Přestože se jedná o poměrně náročnou úlohu, chytáme tímto krokem CHAPS za slovo v jejich vlastní argumentaci, že data použitelná pro další zpracování již zveřejňují právě ve formátu Excel. Zároveň se nic nemění v našem úsilí data zpřístupnit ve skutečně otevřeném a strukturovaném formátu, což ostatně předjímá loni schválená vyhláška ministerstva dopravy, která v otázce jízdních řádů vejde od 1. 9. 2015 v účinnost,“ komentoval Michal Feix, prokurista Seznam.cz.

Seznam.cz zajistí další bezplatné fungování aplikace Pubtran
V rámci akvizice Seznam.cz několik posledních týdnů pracoval na tom, aby aplikace Pubtran mohla běžet na jejích datech. „Aplikace Pubtran využívala data společnosti CHAPS. Původně jsem ji mohl nabízet zdarma – to ale nadále CHAPS neumožňoval, proto jsem hledal cestu, jak aplikaci Pubtran pro lidi ponechat bezplatnou. Spojení se společností Seznam.cz mi toto umožní,“ komentuje prodej své aplikace Pubtran společnosti Seznam.cz František Hejl, její autor.

Jízdní řády potřebují i svoji mobilní aplikaci. Potřeba vyhledávání dopravního spojení je nejčastější úlohou právě v terénu. Akvizice aplikace Pubtran pro nás byla logickou cestou,“ komentoval důvody spojení Michal Feix.

image

Obrázek ke stažení.

Během dnešního dne nabídne aplikace Pubtran svým uživatelům možnost automatické aktualizace. S ní se změní nejen design aplikace, ale i některé její funkce, protože začne fungovat na jiných datech a s tím se bude i mírně jinak chovat. Funkce aplikace se velmi přiblíží možnostem plánování cesty hromadnou dopravou na Mapy.cz. Lidé si tedy budou mít možnost i v aplikaci Pubtran vyhledat spojení napříč celou republikou, aniž by si museli předem vybírat v jaké lokalitě či sadě chtějí spojení hledat. Hledat samozřejmě mohou i ze své polohy, nejen z konkrétní zastávky. A podobně to je i s cílem cesty. Novinkou jsou také notifikace pro vybrané spoje, díky kterým nezapomenete na odjezd vybraného spoje nebo na přestup.

image

Obrázek ke stažení.

Bylo pro nás důležité napnout síly a zprovoznit aplikaci Pubtran alespoň se základními funkcemi pro plánování cesty veřejnou dopravou. Rozhodně na ni chceme dále pracovat. Jako první se pustíme do doplnění informací o mezizastávkách ve vybraném spoji. Chystáme se ale připravit aplikaci Pubtran i pro další platformy. A pokud se nám podaří získávat pravidelně data od samotných dopravců, budeme schopni doplnit například i data o číslech nástupišť, cenách spojení, nebo třeba informace o zpoždění spojů,“ popisuje plány s aplikací po produktové stránce Martin Fuks, produktový manažer senior, který má Mapy.cz na starosti a dodává: „Víme, že by toho mohlo plánování veřejné dopravy umět více, než nyní nabízíme, proto budeme velice rádi za zpětnou vazbu od našich uživatelů – a to jak v samotné aplikaci Pubtran, tak i při plánování cesty na portálu Mapy.cz. Tyto připomínky nám pomohou určit priority v plánování dalších úprav těchto služeb.


Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích