Aplikace Pubtran nově poradí, do kterého vagónu metra nastoupit. V Jihomoravském kraji zase informuje o zpoždění dopravy

Mobilní aplikace Pubtran již poskytuje spolehlivé informace o dopravě v celé Praze, na jejích příměstských linkách i v Jihomoravském kraji. Díky spolupráci společnosti Seznam.cz, která aplikaci provozuje, s koordinátory integrovaných dopravních systémů do aplikace přibývají i další užitečná data. Nově se tak lidé dovědí i to, do kterého vagónu pražského metra nastoupit, aby byla jejich cesta nejrychlejší, a zda mají spoje dopravního systému Jihomoravského kraje zpoždění.

„Na Pubtran se mohou lidé v Jihomoravském kraji a v Praze už spolehnout. Data, která zde máme pro aplikaci k dispozici, totiž pocházejí přímo od koordinátorů dopravních systémů. Na jižní Moravě vycházíme z Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) a v hlavním městě z Pražské integrované dopravy (PID). Díky dobré spolupráci tak můžeme do aplikace přidávat i další vychytávky, které lidem každodenní cestování zjednoduší. V Jihomoravském kraji se tak nově lidé dovědí, zda má jejich očekávaný spoj zpoždění. V Praze zase aplikace pomůže k rychlejším přesunům v metru. Barevně totiž označí vagón, který je nejblíže východu na cílové stanici,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer aplikace Pubtran ve společnosti Seznam.cz, a přiznává, že „ještě nedávno aplikace v Praze ani na jižní Moravě tak dobře nefungovala. Data jsme zde totiž přebírali od společnosti CHAPS a nedalo se na ně spolehnout. Lidé přišli na zastávku a tramvaj často jela úplně jinak. Takže jsme se rozhodli, že se spojíme přímo s jednotlivými kraji a hlavním městem. Protože kde jinde jsou lepší informace o spojích než právě u zdroje? A vyplácí se to. Pubtran dnes na jižní Moravě i v Praze poskytuje lepší servis než dříve. My se navíc můžeme soustředit na získávání dat v dalších oblastech České republiky, protože nám ubyla práce s doplňováním těch chybějících.“

image

Obrázek ve větší velikosti ke stažení

„Od spolupráce se společností Seznam.cz si slibujeme, že nám pomůže zlepšit informování cestujících o odjezdech spojů, a tím zvýšit jejich spokojenost s naší dopravou. Jen v Brně totiž v předvánočním období využívá městskou hromadnou dopravu více než 200 tisíc lidí denně a ve zbytku kraje se jedná o dalších až 300 tisíc,“ Jiří Horský, ředitel KORDIS JMK, společnosti, která je koordinátorem IDS JMK.

image

Obrázek ve větší velikosti ke stažení.

Mobilní aplikace Pubtran, kterou Seznam.cz provozuje od jara loňského roku, byla doposud stažena téměř 600tisíckrát a denně ji použijí desetitisíce lidí. Dostupná je zatím pro mobilní telefony s operačním systémem Android.

Martin

image
Sdílet na sítích