Interaktivní formáty videoreklamy na Stream.cz v praxi. Jak je využili první klienti?

26. června 2015

Na internetové televizi Stream.cz je možné již pozorovat a také si prakticky vyzkoušet interaktivní videoreklamy prvních klientů. Prostřednictvím nových rich media formátů se může divák prokliknout až na několik různých webových stránek, které si zadavatel zvolil, anebo přímo v reklamním videu vybírat zobrazené produkty. Podle prvních výsledků se díky nasazení interaktivních prvků podařilo společnosti Seznam.cz prodloužit čas, jenž s videoreklamou divák stráví.  

Seznam.cz na jaře na tiskové konferenci avizoval obohacení inzertního prostoru internetové televize Stream.cz o interaktivní reklamní formáty. Takzvaná rich media již od té doby aktivně využilo několik klientů. Diváci tak mohli nejenom pozorovat, ale i v praxi vyzkoušet prvky, které do svých kampaní zapojily například společnosti Ikea nebo T-Mobile.

image

Společnost T-Mobile a ukázka realizace Sidebaru ve videu na Stream.cz. Větší rozlišení.

V nabídce nových interaktivních videoreklam je hned sedm nových formátů, jež mohou klienti využít. Jedná se o Hotspot, Sidebar, Select, Button, Microsite, Ribbon a Toolbar. První tři jmenované formáty jsou již aktivně inzerenty na Stream.cz využívány. U Hotspotu se zobrazí nabídka produktů při najetí myši na vyznačený bod, díky Sidebaru může divák prozkoumat produkty po straně videa v rozbalovacím boxu a Select nabídne divákovi výběr reklamních videí, z nichž si může sám vybrat to, které chce sledovat. Další formáty buďto odvedou diváky po kliknutí na ikonku na vybraný web či sociální síť, jako v případě Buttonu či Toolbaru, nebo je nechají vybírat si mezi produkty v rolovacím menu, což umožňuje formát Ribbon. Microsite doslova imituje webovou stránku produktu, takže divák nemusí proklikávat pryč z internetové televize Stream.cz a produkt si může pohodlně prohlédnout nad spuštěnou videoreklamou.

Princip všech těchto formátů pak spočívá v tom, že se interaktivní reklamní sdělení odehrává ve vrstvě nad videoreklamou a snahou je intuitivně navést diváka k interakci s jeho obsahem, případně ke kliknutí, které jej přenese na klientem vybranou webovou stránku. Cílových URL adres může být v jednom videu u jedné kampaně i několik.

image

Společnost Ikea a ukázka realizace Hotspotu ve videu na Stream.cz. Větší rozlišení.

Ze spolupráce s prvními šesti klienty je jasné, že se společnosti Seznam.cz podařilo díky nasazení interaktivní reklamy prodloužit čas, který s videoreklamou divák stráví. Interaktivita nahrazuje pasivní přijímání reklamy, a reaguje tak na současné reklamní trendy, jež značky pro své kampaně hledají.

Seznam.cz využívá pro rich media formáty externí technologii, nicméně na tvorbě formátů, grafice a sestavení kampaní pracují obchodníci společnosti Seznam.cz sami. Proto je možné očekávat další rozšíření nabídky interaktivních reklamních prvků do videí na základě poptávky klientů.

Pavol

image
Sdílet na sítích