Seznam.cz představuje novou domovskou stránku

14. srpna 2015

Po pěti měsících veřejného testování je domovská stránka Seznam.cz připravena na postupné přepínání do ostrého provozu. Nejvýznamnější novinkou je možnost jejího individualizovaného nastavení pro každý počítač bez nutnosti jakéhokoli přihlašování. Seznam.cz také testuje doporučování článků ze serverů Super.cz či Novinky.cz dle zájmů čtenářů. Jak se nejnavštěvovanější místo českého internetu za 19 let své existence změnilo?

Už od začátku testování nové domovské stránky lze přepnutí ze staré verze na novou provést jednoduše prostřednictvím odkazu „Zkusit nový Seznam.cz“ umístěným v patičce stránky. Poté se zobrazí odlehčenější vzhled, jehož obsah si může každý zájemce přizpůsobit přesně podle toho, co jej zajímá nebo je pro něj důležité. Bez nutnosti přihlášení je možné vybrat si individuální vzhled či boxíky, které se budou na domovské stránce zobrazovat klasicky ve dvou nebo ve třech sloupcích. Cílem je nabídnout lidem co nejlepší službu, aniž by její využití bylo čímkoli podmíněno. S tím souvisí i plná responzivita stránky pro různá zařízení. Nová domovská stránka se tedy přizpůsobí počítačům, mobilům i tabletům tak, aby pohyb na ní byl pro člověka co nejkomfortnější. Seznam.cz začíná své uživatele na novou verzi domovské stránky od dnešního dne více upozorňovat a postupně bude představovat její výhody tak, aby se lidé sami rozhodli ji vyzkoušet a v ideálním případě na ní zůstat.

image

Obrázek ve větším rozlišení.

Na nové domovské stránce Seznam.cz také probíhá testování automatického doporučování obsahu, který se na ní zobrazuje. Doporučování probíhá na základě kategorizace anonymizovaných dat, které jsou rozděleny podle toho, co lidé čtou, tedy podle toho, co je zajímá. Snahou je zapamatovat si, jaké typy článků se uživateli líbí, a tyto mu poté nabízet více. Nebude se tudíž ani stávat, že byste na nové domovské stránce našli již přečtený článek znovu. Stačí si rozkliknout zvolený článek například v boxíku Super.cz a po jeho přečtení se vrátit zpět. Algoritmus vyhodnotí, že článek už daný uživatel viděl a vymění ho za jiný.

image

Obrázek ve větším rozlišení.

Za pět měsíců testovacího provozu se sešlo více než 35 000 podnětů zpětné vazby od lidí, kteří beta verzi využívali. Změny, o něž si lidé psali nejvíce, byly oznamovány prostřednictvím boxíku „Nové“ v levém horním rohu obrazovky. Proces úprav však zdaleka nekončí a k 3 000 hodinám, které byly dosud věnovány na vývoj nové podoby domovské stránky Seznam.cz, přibývají další. Stránka Seznam.cz se mění pravidelně a k nějaké drobné úpravě na ní dojde téměř každý týden. Technologicky je nový Seznam.cz postaven na technologii React.js, provozován v kontejnerech Docker a na podzim se z něj stane plně izomorfní aplikace. Seznam.cz tak pokračuje ve své evoluci – technologicky i designem.

Následkem evoluce po takto malých částech je tvrzení řady lidí, že se domovská stránka od svého vzniku téměř nezměnila, posuďte sami. 

image

Obrázek ve větším rozlišení.

image

Obrázek ve větším rozlišení.

image

Obrázek ve větším rozlišení.

Marek

Sdílet na sítích