Říjen ve společnosti Seznam.cz patří nevidomým

13. října 2015

Seznam.cz i v tomto roce podporuje sbírku Bílá pastelka, která proběhne 14. 10. 2015.  S jednodenním předstihem upozorní na Mezinárodní den bílé hole. Zakoupením pastelky v minimální hodnotě 20 Kč příznivci přispějí na projekty, jež pomáhají nevidomým a slabozrakým v každodenním životě. Během tohoto dne se všichni, kdo zabrousí na domovskou stránku Seznam.cz, setkají se speciálním Krastym propagujícím celou sbírku. Tím ale aktivity Seznam.cz podporující nevidomé nekončí. Společnost provozuje haptické mapy, které se dostaly do finálního výběru letošního ročníku Křišťálové lupy.

image

Bílá pastelka je už pošestnácté symbolem nejstarší veřejné sbírky v ČR určené na podporu nevidomých. Koná se pravidelně v polovině října a upozorňuje na Mezinárodní den Bílé hole. Pořadatelem je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR a Tyfloservis o.p.s. se svými krajskými TyfloCentry. Výtěžek poputuje na podporu celé řady projektů, z nichž jmenujme třeba výcvik vodicích psů, odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, přípravu nevidomých pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh či převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače.

Protože je společnost Seznam.cz hlavním partnerem Bílé pastelky, vyrazí spolu s 2 600 dobrovolníky mezi lidi také speciálně nachystaný pes Krasty. Ten, na rozdíl od dobrovolníků v ulicích, bude na sbírku upozorňovat na domovské stránce Seznam.cz. Po kliknutí na něj se zájemcům zobrazí další informace o akci včetně toho, jakými dalšími cestami je možné přispět. Za všechny uveďme například dárcovskou SMS zprávu ve tvaru „DMS Pastelka“ v hodnotě 30 Kč. Odesláním na číslo 87 777 bude na účet sbírky připsáno 28,50 Kč.

image

Pastelkami to nekončí

Seznam.cz na bezbariérovosti svých služeb pracuje koncepčně. Posledním počinem v této oblasti jsou haptické mapy, na kterých česká internetová jednička spolupracovala se Střediskem Teresiás MU a Střediskem ELSA ČVUT. Díky této součinnosti vznikly mapy určené pro čtení hmatem. Jsou vytvořeny na podkladě běžných vizuálních map. Nejdůležitější detaily se převedou do dokumentu vhodného pro tiskárny na mikrokapslový papír. Ten je pokryt teplocitlivou vrstvou, na kterou se vytiskne černobílá mapa. Po zahřátí pomocí infračervené lampy z černých míst vznikne reliéf silnic, budov a popisky v Braillově písmu. Nevidomým lidem se tím otevírá dosud nemyslitelná možnost výběru libovolného území v rámci České republiky, přičemž výroba mapy včetně veškeré přípravy podkladů trvá maximálně několik minut. Haptické mapy společnosti Seznam.cz se díky tomu dostaly do finálního výběru Křištálové lupy 2015 v kategorii Veřejně prospěšná služba.

Táňa Lálová,

PR Specialista

Sdílet na sítích