Seznam.cz podporuje Loono, společně šíří onkologickou osvětu

19. listopadu 2015

Společnost Seznam.cz zahájila spolupráci s tuzemskou neziskovou organizací Loono a zapojuje se do její aktuální kampaně „Sahám si na ně každý měsíc“. Ta upozorňuje na důležitost v oblasti prevence onkologických onemocnění u žen a můžu. Cílem je naučit mladé lidi odhalit včas pravidelným a správným samovyšetřováním rakovinu prsou a varlat. Jednička českého internetu podporuje aktivity sjednocené pod oficiálním hashtagem #prsakoule jak prostřednictvím mediální kampaně, tak v rámci interní komunikace.

Seznam.cz rozšiřuje charitativní spolupráci. Ke stávajícím partnerům, jimž dlouhodobě poskytuje podporu a mezi něž patří Nadace Terezy Maxové dětem, Zdravotní klaun, Linka bezpečí, Bílá pastelka, Dětský čin roku, ADRA a středisko Teiresiás, přibyla nezisková organizace Loono.

„Neotřelý přístup, se kterým Loono pojímá prevenci rakoviny, a boří při něm bariéry studu a předsudků, je nám blízký. Inovace a otevřená, neformální komunikace je to, na čem stavíme firemní hodnoty i my. Navíc se jedná o tuzemskou neziskovou organizaci, takže finanční prostředky, jež získává ze své činnosti, slouží k šíření osvěty v Česku, kde je karcinom prsu nejčastějším zhoubným onemocněním a karcinom prostaty patří mezi nejčastější typ zhoubných onemocnění u mužů. A to je pro nás jako jedničku českého internetu a firmu zaměstnávající více než tisícovku lidí neméně podstatné,“ komentuje navázání nové spolupráce Táňa Lálová, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

image

#loonogirls ve společnosti Seznam.cz. Fotografie ve větším rozlišení ke stažení.

Nezisková organizace Loono se od května 2014 zaměřuje na vzdělávání v oblasti prevence rakoviny u žen i můžu a pomáhá nemocným a jejich rodinám. Impulsem k jejímu založení byla osobní zkušenost s onkologickým onemocněním jedné ze zakladatelek, čtyřiadvacetileté studentky medicíny Kateřiny Vackové, která se rozhodla o ni podělit. Spolu se studenty lékařských fakult, odbornými lékařskými garanty z oboru gynekologie, urologie i praktického lékařství a pod záštitou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádá vzdělávací workshopy.

„Na workshopech učíme, jak rozpoznat rakovinu nejrůznějších orgánů a připomínáme, kam chodit na preventivní kontroly. Návštěvníci si sami vyzkouší nahmatat bulky na modelech prsou a varlat a naučí se správnou techniku samovyšetřování. Věnujeme se také metodě partnerského vyšetřování – ve 30 procentech případů totiž objeví rakovinu prsu právě partner, učíme tedy i muže, jak správně vyšetřit ženská prsa a naopak ženy, jak vyšetřit varlata. Díky spolupráci se Seznam.cz můžeme šířit onkologickou osvětu efektivněji, a pomoci tak ještě více lidem,“ uvedla Kateřina Vacková, zakladatelka Loona.

Praktickou osvětu nově šíří i mezi zaměstnanci Seznam.cz a internetové televize Stream.cz. První ze série společně plánovaných aktivit byla návštěva mediček v pražské centrále společnosti, které se zúčastnili také šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř a reportér Janek Rubeš. Následovat budou výjezdy do regionálních poboček.

image

Šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř, reportér Janek Rubeš podporují #prsakoule. Fotografie ve větším rozlišení ke stažení

image

#loonogirls ve společnosti Seznam.cz. zleva: Šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř, reportér Janek Rubeš, PR specialistky Eva Albrechtová, Táňa Lálová. Fotografie ve větším rozlišení ke stažení

A kdo za Loono a #prsakoule kampaní stojí?

Pod projektem je podepsaná pětice kamarádů mediků, kteří nechtějí lidi jen léčit, ale vzdělávat je v oblasti prevence onkologických onemocnění. Kateřina, Soňa, Karolína a Lukáš učí spolu s dalšími #loonogirls správné (samo)vyšetřovací techniky pohlavních orgánů. Lada se stará, aby se o tématu psalo a mluvilo. Společně sní o tom, že změní svět k lepšímu.

Kampaň provází neotřelá komunikace – pomocí hashtagu #prsakoule se do konverzace na sociálních sítích může zapojit kdokoli.  

Oficiální webové stránky kampaně jsou www.prsakoule.cz.

Odbornými garanty jsou lékaři z oborů gynekologie, urologie i praktického lékařství. Záštitu převzala 1. LF UK, kde většina mediků a zdravotních sester z Loono studuje.

V oblasti prevence rakoviny proškolilo Loono od doby svého založení na vzdělávacích workshopech a kulturních akcí 3 811 lidí. Z toho 18 z nich si odhalilo rakovinu včas (nebo alespoň dříve).

Eva Albrechtová,

Specialistka komunikace

#prsakoule fotografie k využití naleznete spolu s jejich popisky zde: bit.ly/prsakoule

Máte-li zájem o další informace či fotografie, kontaktujte #loonogirl Ladu Brůnovou:
lada.brunova@loono.cz nebo +420 739 659 456

Sdílet na sítích