Hitem letošních Vánoc jsou drony a powerbanky, pod stromečkem najdeme i tradiční „českou romantiku“

22. prosince 2015

Předvánoční horečka vrcholí a jednou z hlavních otázek je, jaké dárky budou největším tahákem letošních svátků. Hitem zůstane jako vždy elektronika v čele s mobilními telefony. Podle nejčerstvějších dat k 20. 12. 2015 ze serveru Zboží.cz jsou skokany letošních Vánoc drony a powerbanky – externí baterie k mobilům a tabletům. Ty zaznamenaly významný nárůst oproti předchozím letům. Kromě toho v osobních dárcích stále hraje významnou roli česká představa romantiky: parfémy, župany, noční košile, bačkory, nebo dokonce ponožky.

Česká klasika: parfém, župan, pyžamo a ponožky
Nejčastější osobní dárek, který Češi vedle mobilu zřejmě najdou letos pod stromečkem, jsou parfémy. Ty se drží v popředí zájmu každoročně, a to v kategorii dárků pro ženy i pro muže. Ze Zboží.cz uživatelé do e-shopů s parfémy od 1. října do 20. prosince proklikli  téměř 250 000krát. Zajímavé je, že zájem o dámské parfémy z toho tvořil 75 procent, o pánské jen čtvrtinu.  A která vůně je letos nejpopulárnější? „Jedničkou pro pány byl parfém Hugo Boss No. 6, pro dámy pak Chloé Chloé,“ říká Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

image

Obrázek ve větším rozlišení

Vedle mobilů a tabletů si velká část mužů i žen může být jista, že pod stromečkem najde „českou romantiku“. Velké pozornosti se na Zboží.cz totiž stále těší dámské a pánské župany, pyžama a noční košile. K tomu se do „české romantiky“ dají přičíst deodoranty a antiperspiranty, šampony, pěny a balzámy po holení, pleťové krémy, prostředky na manikúru a pedikúru nebo masážní přípravky. Tyto „české romantické kategorie“ přinesly od 1. října do 20. prosince ze Zboží.cz přes 100 000 návštěv v e-shopech. Podobně populární jsou i praktické „měkké“ dárky, které zahřejí, ale nepotěší – tedy oblečení, od bund přes svetry či trička až po všemi muži „milované“ pánské ponožky.

V osobní elektronice (a také celkově) jsou samozřejmě jedničkou mobilní telefony, následované s velkým odstupem tablety, notebooky a herními konzolemi. „Králem mobilů je letos před Vánoci na Zboží.cz model Apple iPhone 5S. Následovaly ho modely Apple iPhone 6 a Apple iPhone 6S. Nejoblíbenějším notebookem je model ASUS X553MA-BING-SX537B bílý,“ dodává Milan Šmíd. A jak dopadl souboj herních konzolí? Microsoft Xbox porazil Sony PlayStation. Značka Sony přitáhla zhruba o třetinu méně zájemců.

800 prochatovaných hodin a technologické novinky podle Dárkového rádce
Originálním hitem letošních Vánoc jsou drony, powerbanky a flash disky ve tvaru šperků. Tyto položky se v minulých letech takřka neprodávaly a tento rok se o ně zajímají desetitisíce lidí. To potvrzuje i manažerka služby Dárkový rádce Blanka Kunčarová, podle níž tyto dárky volili zejména lidé s úmyslem obdarovat své blízké něčím netradičním.

Dárkového rádce připravil Seznam.cz letos poprvé – uživatelé se mohli prostřednictvím chatu na službě Zboží.cz poradit s živými konzultanty specializujícími se na vánoční dárky. „Dárkového rádce využilo za poslední čtyři týdny na pět tisíc lidí a prochatovali u nás celkem 800 hodin. Z analýzy vyplývá, že muži měli většinou vyšší rozpočet a méně jasnou představu o dárcích, zatímco ženy se chodily především poradit o technických parametrech či výhodách konkrétních značek u již vybraného typu dárku,“ sdělila Kunčarová. Nejčastěji se lidé radili o nápadech na dary pro prarodiče, nebo naopak pro dospívající teenagery. „Nechyběly ani neobvyklé či vtipné dotazy. Dalo by se z nich předpokládat, že Vánoce nabízí prostor i pro velké životní kroky. Pomáhali jsme vybírat snubní prstýnky, nebo jsme radili, jak pošťouchnout přítele k žádosti o ruku. Nejednou jsme odpovídali na otázku, zda jsme jako Ježíšek a s dárky nejen poradíme, ale také je nakoupíme a přivezeme. A potěšilo nás, že se lidé také zajímali, jak se sami mohou stát dárkovými rádci,“ doplnila Blanka Kunčarová ze služby Zboží.cz.

image

Obrázek ve větším rozlišení

Táňa

image

 

Data uvedená v tiskové zprávě byla aktualizována k 20. prosinci 2015 a skokani jsou vybíráni za období od 1. října do 20. prosince 2015.

Sdílet na sítích