Trh s bydlením se zahřívá, nabídkové ceny prudce rostou

16. března 2016

Nabídkové ceny bytů na serveru Sreality.cz vloni rostly dle typu a lokality až dvouciferně. To indikuje další akceleraci v roce 2016.

Největší zájem je o malé byty, dají se pronajmout za dva týdny a prodat během měsíce.

Investovat se vyplatí do panelu: cihlové byty stojí dvojnásobek, rozdíl v nájmu je ale pouze čtvrtinový.

Trh s byty se v minulém roce začal rychle zahřívat – prodává a pronajímá se rychleji, lidé investují do bydlení, nabídkové ceny rychle rostou (podle velikosti a typu bytu často o více než 10 %) a všechny signály naznačují, že nabídka bydlení má navrch nad poptávkou. Ukazují to údaje z největšího českého inzertního serveru v této oblasti Sreality.cz. Na něm se nachází celkově více než 100 000 inzerovaných nemovitostí k pronájmu a prodeji, z toho aktuálně zhruba 30 000 bytů na prodej a pronájem. Vývoj realizovaných cen bydlení za rok 2015 ČSÚ zatím nezveřejnil, nicméně ve třetím čtvrtletí roku 2015 podle odhadů meziroční růst dosáhl hranice mezi 4–5 %. Vývoj na serveru Sreality.cz indikuje, že by v roce 2016 mohlo dojít k další akceleraci růstu cen i pronájmů. „Trhu nahrává řada souběžných okolností od extrémně nízkých úrokových sazeb hypoték až po pozitivní vnímání ekonomického vývoje,“ komentuje trend Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz. „Ceny bytů rostou a porostou i v letošním roce. Zatím se však ceny i další parametry drží ve stabilních polohách a nelze tedy hovořit o cenové bublině. Navíc nabídka ve velkých městech spíše klesá, kdežto poptávka mírně roste,“ doplňuje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

image

Zajímá vás, jak Češi bydlí? Realita českých realit vám ukáže o bytech první poslední. Pod tímto odkazem je infografika ke stažení

Pronájem za dva týdny, cena vyšší o 7–12 %
Nejlépe se daří malým bytům. Obvyklá prodejní cena od jara 2015 vzrostla o 7–12 %. Roste zájem i o jejich pronájem. Jedno a dvoupokojovým bytům patří v celkové nabídce dvoutřetinový podíl. V porovnání s jarem 2015 je vlastník na konci roku pronajal o týden až deset dní rychleji, obvykle během dvou týdnů. „Pokud přemýšlíte nad investicí do nemovitosti s cílem dalšího pronájmu, je nyní ta správná doba. Zejména pokud jde o byt ve větším městě, ideálně univerzitním,“ říká Michal Zadák a dodává: „Zhodnocují se i větší byty. Ty si ale lidé spíše kupují pro vlastní bydlení. Ani zde vzhledem k nízkému úročení hypoték a rostoucím cenám bytů není na co čekat.“ Nabídka bytů o velikosti 60–80 m2 tvoří třetinu z celkové nabídky prodejů a jejich obvyklá cena za poslední rok vzrostla o 8 %. Pronájem velkých bytů je dlouhodobě stabilní, nejčastěji jde o třípokojové byty. Ty se nabízejí ve třetině případů. „Zásadní vliv na cenu bytu má především lokalita, v níž se nachází. S tou totiž úzce souvisí občanská vybavenost a také dopravní dostupnost, což jsou rozhodující faktory při výběru nového bydlení. Velkou roli pak hrají i další faktory jako je forma vlastnictví, velikost podlahové plochy, typ konstrukce, zda je byt před anebo po rekonstrukci nebo např. orientace bytu,“ doplňuje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Byt v cihlovém domě stojí dvakrát víc
Cihla, nebo panel? To je první rozhodnutí, které musí člověk udělat v okamžiku, kdy se rozhodne najít si nový byt. Často se toto rozhodnutí v průběhu času změní díky dalším požadavkům na bydlení. Koupě i nájem cihlového bytu jsou jednoznačně nákladnější. Nabídková cena je oproti bytu v panelovém domě až dvojnásobná, rozdíl začíná klesat u velkých bytů od 80 m2. Jaké byty se nejčastěji prodávají, popisuje Michal Zadák: „Najít ideální byt v cihlovém domě něco stojí. V případě, že si může kupující dovolit sáhnout hlouběji do kapsy, nemusí slevovat ze svých představ. Sklep mělo 59 % prodaných bytů. Balkónem, lodžií nebo dokonce terasou bylo vybaveno 55 % prodaných bytů. Na druhé straně výtah náležel pouze k 26 % bytů.”  

Ačkoli se panelové domy netěší tak velké popularitě, nemusí nutně znamenat sídliště v podobě betonové noční můry. Paneláky prošly evolucí a v současnosti nabízí často velmi příjemnou alternativu. Pryč jsou doby umakartových bytových jader. Jejich výhodou je atraktivní poloha a díky vyšší koncentraci obyvatel i dobrá občanská vybavenost. „Byty v panelovém domě se velmi často prodávají z družstevního vlastnictví – kupující tedy získává podíl na domě a do osobního vlastnictví je nutné byt ještě vykoupit. Výhodou těchto bytů je velmi dobrá vybavenost. Bezmála samozřejmostí jsou úložné prostory ve sklepě a v 62 % k bytu náleží balkón či lodžie. Téměř v polovině panelových domů najdeme výtah,“ doplňuje Zadák.

Pronajímat se vyplatí panelák
Byty v cihlových domech se pronajímají dvakrát častěji než v panelových. „Nájemné je o čtvrtinu dražší než v panelových domech. Z toho plyne jednoznačný závěr – pokud investovat do bytu za účelem dalšího pronájmu, jedničkou je panelák. Stojí polovinu, nájemné ale bude ve výši 75 % cihlového bytu,“ říká Michal Zadák a dodává: „Za byty v cihlovém domě jsou lidé ochotni platit vyšší nájem zřejmě kvůli různým faktorům. Často jde o menší domy se soukromější atmosférou, ve starší zástavbě, v blízkosti parku, s vysokými stropy nebo v centru města.“ Za bydlení v cihlových domech jsou nájemci připraveni oželet některé další vybavení, které je u panelu téměř samozřejmostí. „Řeč je zejména o sklepě, který je součástí pouze u 29 % pronajatých bytů, a o terase či balkónu – ty najdeme jen u 39 % pronajatých bytů. V panelových bytech je tato výbava k dispozici u více než poloviny případů,“ dodává Zadák.

Nároky na pronájem bytů v panelových domech jsou nižší a tomu odpovídá jejich cena. „V porovnání s byty v cihlových domech najde majitel nájemce o čtyři dni rychleji, obvykle za 18 dní. V 56 % případů jde o domy v klidné části obce anebo na sídlišti – v 26 %. U více než poloviny bytů v panelových domech jsou samozřejmostí sklep, lodžie či balkón a přítomnost výtahu v domě,“ říká Zadák.

Táňa Lálová

image
Sdílet na sítích