Zneužité děti, podvedení senioři, zničené osudy lidí, sebevraždy – jak se bránit nebezpečí internetu radí nová kniha českých expertů

1. března 2016

Stovky zneužitých dětí, okradených seniorů, nešťastných rodičů, zničené lidské osudy i ukončené životy. To vše v ČR kromě pozitiv každý rok přináší internet. Nyní přichází na trh zřejmě dosud nejkomplexnější publikace, která proti těmto jevům bojuje. Kniha Bezpečně n@ internetu autorů Martina Kožíška a Václava Píseckého ukazuje konkrétní příběhy z praxe, vysvětluje, jak nebezpeční uživatelé internetu uvažují a radí, jak se bránit. Autoři jsou předními experty v této oblasti a dlouhodobě spolupracují právě na prevenci a stíhání internetového nebezpečí. Martin Kožíšek je IT expert ze společnosti Seznam.cz, Václav Písecký je policista, specializovaný na kyberkriminalitu.

Každý měsíc jedna sebevražda kvůli internetu

Statistiky hovoří jasně: 51 procent dětí říká, že se setkalo s kyberšikanou, vydíráno bylo na internetu 8 % dětí. Je šokující, že přes 10 % dětí potkala zkušenost, kdy za ně někdo cizí vyvěsil jejich nahou fotografii na internet. 5 až 10 tisíc lidí denně hledá dětskou pornografii, roste i zneužití seniorů – ti jsou často ještě důvěřivější než děti. „Přeneste si děj dokumentárního filmu Šmejdi na internet, a víte, o čem se hovoří. Vysoce alarmující je ale fakt, že v této zemi zhruba každý měsíc jedno dítě spáchá sebevraždu kvůli tomu, co jej potkalo na internetu,“ říká k tomu Martin Kožíšek.

O čem kniha je?

Kniha Bezpečně n@ internetu prochází jednotlivé oblasti rizik, se kterými se na internetu můžeme setkat. Jde například o anonymní seznamování prostřednictvím sociálních sítí, kyberšikanu, kybergrooming, sexting, stalking nebo phishing. Tyto situace popisuje a na konkrétních příkladech ukazuje, jakým způsobem jim lze předcházet. Sebevraždy, vykradené domy poté, co jejich majitelé informovali na sociálních sítích o odjezdu na dovolenou, milionové částky vylákané na sexuchtivých mužích, rande naslepo končící znásilněním a následným poznáním násilníka z fotografie po jeho zatčení kvůli vraždě jiné dívky, to vše zde najdete.

Internet sám o sobě nebezpečný není, ale někteří lidé na něm mohou zničit naše majetky, zdraví, psychiku nebo dokonce životy. Právě to, jak internetoví zločinci, podvodníci a útočníci uvažují, jaké používají postupy a jak psychicky ovládají své oběti, kniha popisuje. Pomáhá tak pochopit, jak poznat nebezpečí již v zárodku. Samozřejmou součástí jsou praktické rady jak sebe, své děti nebo prarodiče před rizikovými situacemi chránit a co dělat v okamžiku, kdy se s nimi setkáme tváří v tvář. „Nejlepší lék na průšvih je důvěra v rodině. Když se člověk stane obětí podvodníka, vyděrače či sexuálně nemocného člověka, je důležité, aby se nebál svěřit svým blízkým. Pak lze spoustu věcí vyřešit. Když na to člověk zůstane sám, konce bývají tragické,“ říká Martin Kožíšek.

„Účelem publikace není odradit od užívání internetu. Internet není hrozba, ale úžasný zdroj informací, zábavy a určitý druh odreagování, který denně využíváme a využívat budeme. A pokud ne my, tak jistě naše děti,“ uvádí Mgr. Helena Kratochvílová, DiS, autorka předmluvy ke knize a jedna z předních expertek na kurátorskou činnost pro děti a mládež. Kniha je psána čtivě a poutavě a je tedy vhodná pro rodiče, starší děti, prarodiče, ale třeba také pro pedagogické či sociální pracovníky.

image

Knihu Bezpečně n@ internetu vydala Grada a je k dostání ve většině internetových i kamenných knihkupectví za doporučenou cenu 199 Kč.

Knihu pro účely recenze vám dodá tana.lalova@firma.seznam.cz. Autoři knihy jsou také k dispozici pro rozhovory.

O autorech:

Martin Kožíšek

Ve společnosti Seznam.cz pracuje od roku 2006. Jako produktový manažer měl na starosti sociální sítě Lidé.cz, Spolužáci.cz a Hry.cz. Právě na sociálních sítích pozoroval vznikající rizika ohrožující jejich uživatele. Začal se proto zajímat o komunikaci lidí na internetu a možná nebezpečí, která jim hrozí. V roce 2008 stál u vzniku projektu Seznam se bezpečně!, který je určen dětem ve věku 13-16 let a věnuje se zejména vzdělávání dětí a pedagogů. Od roku 2012 působí na pozici manažera pro internetovou bezpečnost. Ke knize dodává: „Vyhlásil jsem nulovou toleranci všem, kdo na internetu podvádějí, manipulují či zneužívají a snažím se, aby se mluvilo o tématech jako šikana, vydírání, stalking či podvody. Budu rád, pokud se najde třeba jen jeden jediný člověk, jemuž tato kniha dokáže pomoci. Není lepšího pocitu, než když můžete něco změnit k lepšímu a uděláte to.“

 

Václav Písecký

Vedoucí oddělení informační kriminality na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Problematice okolo bezpečnosti se věnuje přes deset let. Podílí se aktivně na mnoha preventivních programech zaměřených na internetovou bezpečnost a již několik let patří k uznávaným odborníkům v této oblasti. Jako odborný poradce se podílel na všech preventivních filmech „Seznam se bezpečně!“. Ke knize doplňuje: „Mou snahou není agresory na internetu pouze trestat, ale nedat jim vůbec možnost, aby mohli své snahy rozvinout. Přeji si účinně pomáhat všem lidem, aby podvodníkům na internetu neskočili na jejich triky a také varovat děti, aby se nestaly obětmi vydírání, sexuálního nátlaku či dalších činů.“

image

Autoři knihy Bezpečně n@ internetu Martin Kožíšek (vlevo) a Václav Písecký (vpravo) společně s moderátorem Petrem Vackem (uprostřed). Foto ve větší kvalitě ke stažení (Zdroj: Seznam.cz)

Knihu Bezpečně n@ internetu pokřtili ve Studiu Ypsilon dr. Kamil Kopecký (vedoucí projektu E-Bezpečí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci), Karel Kuchařík (jeden z prvních policistů v ČR, který se začal věnovat problematice informační kriminality a stál u zrodu projektu Seznam se bezpečně!) a Janek Rubeš (autor série reportáží Praha vs. prachy internetové televize Stream.cz).

image

Kmotři knihy Bezpečně n@ internetu, zleva: Janek Rubeš, Karel Kuchařík a dr. Kamil Kopecký. Foto ve větší kvalitě ke stažení (Zdroj: Seznam.cz)

Ukázky z knihy četli Braňo Holiček, herec a režisér divadelního představení #jsi_user, jež z 99 % vychází z internetových diskusí a Ben Cristovao, zpěvák, který je podepsaný pod hudbou filmu Seznam se bezpečně! 3 a věnuje se přednáškám na školách o bezpečnosti v kyberprostoru.

image

Ukázky z knihy četli Ben Cristovao a Braňo Holiček (zprava). Foto ve větší kvalitě ke stažení (Zdroj: Seznam.cz)

image

Divadelní inscenaci #jsi_user můžete vidět ve Studiu Ypsilon. Věnuje se tématům závislosti na internetu nebo kyberšikany. Foto ve větší kvalitě ke stažení (Zdroj: Seznam.cz)

Sdílet na sítích