Britský pohled na online platformy

22. dubna 2016

Evropská unie řeší již delší dobu definici a další možnou regulaci tzv. online platforem. Není tajemstvím, že zamotanou hlavu z toho má nejeden bruselský úředník, protože vytvářet pravidla pro něco, co vlastně nikdo neví co je, musí být dost obtížné.

Nejvyšší představitelé EU se pro změnu nemohou dohodnout na společné deklaraci a jednotné strategii, a tak to občas vypadá tak, že na výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů prohlásí eurokomisař Günther Oettinger, že díky dvěma problematickým zkušenostem se společností Google je nutné tento sektor regulovat. O den později na tom samém výboru EP se další eurokomisař Andrus Ansip vyjádří v tom smyslu, že online platformy regulovat horizontálně nebudou, že se pokusí jen vyřešit problémové příklady.

Zatímco se tedy na evropské scéně snaží nalézt společnou řeč, připravila britská strana dokument, který v mnohém po odborné stránce odpovídá na řadu komplikovaných otázek týkajících se online platforem a jejich fungování. Výbor EU ve Sněmovně lordů ve středu 20. 4. 2016 představil dokument s názvem „Online Platforms and the Digital Single Market“ (viz. odkaz níže), kde vysvětluje veškeré fungování online platforem, navrhuje možné definice a představuje další kroky, kterými by se měl evropský digitální trh ubírat.

Je to zhruba měsíc, kdy Českou republiku a i společnost Seznam.cz navštívila baronka Lucy Neville-Rolfe, členka Sněmovny lordů, zaujímající zde post náměstkyně dvou oddělení – kulturního a taktéž odboru pro obchod, inovace a vzdělávání. Přivezla s sebou do Prahy oficiální dopis, na jehož vzniku se mimo jiných podílela i Česká republika. Tento dokument je adresován EK a vysvětluje čtyři hlavní přístupy, které by měla EK v tomto směru zaujmout vůči online platformám (viz. odkaz níže).

Výše uvedený dopis společnost Seznam.cz velmi potěšil, neboť se v mnohém shoduje s našimi názory. Stávající oficiální zpráva Sněmovny lordů je dalším přínosným počinem ze strany Velké Británie a s ohledem na fakt, že se v dnešní době na názory z Londýna klade velký důraz, doufáme, že se tato zpráva dostane do připravovaných sdělení EK k online platformám, jejichž představení se očekává na přelomu května a června.

Zajímavé myšlenky textu:

– online platformy jsou hnacím mechanismem ekonomického růstu, inovací a konkurenceschopnosti

– vyhledávače umožňují efektivně navigovat uživatele a pomáhají tak byznysu s cílenou reklamou

– ex ante regulace platforem není nutná, význam má zaměření se na analýzu konkrétních případů

– EK by měla stanovit časové omezení pro procesy mezi evropskými orgány a dominantními firmami

– nově přijatá ochrana osobních dat bude velmi obtížně realizovatelná v obchodní praxi

– transparentnost ve fungování online platforem nebude vyřešena odkrytím jejich algoritmů, jenž jsou jejich duševním vlastnictvím  

– vysoce restriktivní regulace, která obsahuje narušení trhu, není správnou odpovědí

– dopis EK: https://blog.seznam.cz/wp-content/uploads/2016/04/platforms-letter.pdf

– zpráva Sněmovny lordů: https://blog.seznam.cz/wp-content/uploads/2016/04/129.pdf

Sdílet na sítích