§ 82 hazardního zákona z pohledu digitálního trhu

25. května 2016

Zítřejším jednáním na půdě Senátu České republiky se završí legislativní kolečko k vládnímu návrhu zákona o hazardních hrách. Možná se návrh zákona vrátí do Poslanecké sněmovny ČR, nebo poputuje rovnou k panu prezidentovi a jeho finálnímu podpisu.

Poslední dobou se zvedla velká vlna odporu především k § 82 navrhovaného zákona, jež zavádí blokaci nelegálních webových stránek z rozhodnutí politicky řízeného státního orgánu. Bylo řečeno mnohé nejen na půdě Poslanecké sněmovny a ve výborech Senátu, ale především v médiích.

Sdružení pro internetový rozvoj, jehož je společnost Seznam.cz členem, se níže uvedenou tiskovou zprávou ohrazuje proti jednomu z posledních mediálních výstupů Ministerstva financí, jež zazněl včera (dne 24. 5. 2016) v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Současně přidává i materiál s nejčastěji skloňovanými argumenty MF pro akceptaci blokace nelegálních webových stránek s hazardním obsahem a odpovědi, které tyto argumenty vyvracejí. Všechny byly prezentovány MF jak v připomínkách k samotnému návrhu zákona, tak následně v průběhu projednávání na půdě Parlamentu a při dalších možných příležitostech, nejenom od členů sdružení SPIR. Zůstává tedy otázkou, proč se dnes MF tváří, jako by tyto argumenty slyšelo pouze v posledních pár týdnech a nepřistoupilo již v průběhu tvorby vlastního zákona ke konstruktivní debatě se zástupci digitálního trhu.

– tisková zpráva SPIR: http://www.spir.cz/ministerstvo-financi-lze-o-cenzure-internetu

– odpovědi na nejčastější argumenty MF: http://www.spir.cz/faq-otazky-a-odpovedi-na-tema-hazard

Sdílet na sítích