Veřejná konzultace ke „svobodě panoramatu“ a „zpravodajským odkazům“

10. června 2016

Ve středu – 15. 6. 2016 – končí možnost vyplnit jednu z mnoha veřejných konzultací, vypsanou Evropskou komisí, a to dokument The role of publishers in the copyright value chain and the panorama exception.

Cílem první části dotazníku je zjistit možné dopady na různé aktéry digitálního trhu v případě, když EK novelizuje stávající evropské autorské právo v tom smyslu, že umožní získávat odměny z autorských poplatků mimo producentů, účinkujících a vysílacích organizací i vydavatelům. Jedná se především o zisky z on-line uveřejnění tiskových článků či jiných tiskových materiálů na internetu.

Tato myšlenka není nic nového. Již v roce 2014 došlo k obdobným snahám ve Španělsku, kdy byly tyto poplatky za tzv. odkazy, či krátké perexy zpoplatněny a byl vyžadován explicitní souhlas autora z použitím jeho díla s účinností od 1. 1. 2015. Výsledkem byla mimo jiné reakce společnosti Google, která ukončila svoji službu Google News a přestala ve vyhledávači zobrazovat odkazy na španělské zpravodajské servery a články. Propad návštěvnosti zpravodajských webů byl tak markantní, že došlo k dohodě a návratu do původního stavu bez finančních kompenzací.

EK opět čelí tlaku vydavatelských domů k celoevropskému zásahu a snaží se opět získat finanční náhrady „údajného“ zneužití autorského práva. Jedna z hlavních služeb Seznam.cz je vyhledávání. Kauzu tedy podrobně sledujeme a věříme, že EK tlaku odolá a nebude tak omezovat informovanost uživatelů internetu, kteří by na nadměrné náklady za jednotlivé odkazy pravděpodobně doplatili v první řadě, a to nemožností si při zadání slova do vyhledávače najít konkrétní zprávu.

Druhá část celkové sady otázek se soustředí na možnost celoevropské harmonizace práva v tzv. Panorama výjimce. Tento institut nyní dovoluje jednotlivým členským zemím zavést si národní výjimky v oblasti autorského práva, zejména užití děl, která jsou trvale umístěna na veřejných prostranstvích (např. historické budovy, venkovní sochařská díla aj.).

Česká republika je v tomto směru liberální a umožňuje „šíření“ obrázků veřejně dostupných děl jak pro osobní, tak i obchodní účely. Proto někomu možná přijde zvláštní, že se někdo z EK zabývá jakousi harmonizací. Pravda je ale taková, že v EU existují země, např. Francie, Belgie, kde fotka s architektonickým dílem musí mít explicitní schválení nositele autorských práv, aby bylo možné její zveřejnění. Belgické Atomium je jedním z takových příkladů. Velká diskuse, která přilákala pozornost i českých médií, proběhla v létě loňského roku, kdy Evropský parlament v rámci revize autorských práv narazil i na pozměňovací návrh francouzského europoslance, který chtěl tuto výjimku omezit.

Dalším zajímavým příkladem je beze sporu velká debata okolo obrázků vesmíru. Americká NASA ze svého titulu poskytuje veškeré fotky z vesmíru jako veřejný majetek, tedy bez složitých autorských práv a poplatků. U Evropské kosmické agentury (ESA) je tomu jinak. Autorská práva patří výlučně ESA a s tím jsou spojeny veškeré další nároky. ESA se však nedávno začala zajímat o fakt, proč se všude po světě šíří obrázky z dílny pracovníků NASA a nikdo nepoužívá stejně kvalitní záběry evropské organizace. Odpověď je zřejmá.

Společnost Seznam.cz provozuje portál Mapy.cz. Jejich součástí je i tzv. funkce Panorama, jež umožňuje nahlédnout uživatelům do zákoutí celé České republiky pomocí z exteriéru získaných záběrů/fotografií. Tato služba by v případě, že EK rozhodne o omezení Panorama výjimky na celoevropské bázi, musela být zastavena, neboť by bylo téměř nadlidským výkonem zajistit explicitní souhlas nositelů autorských práv, popř. vyřešit i finanční kompenzace.

Už zbývá jen několik málo dnů, kdy se dá veřejná konzultace vyplnit, ale pokud alespoň trochu sdílíte obavy společnosti Seznam.cz, neváhejte a vyjádřete svůj názor: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Consultation_Copyright?surveylanguage=EN

Sdílet na sítích