Jedna slavná fotografie a tolik kontroverze

9. září 2016

V Norsku byl Facebook obviněn z cenzury, když smazal slavnou fotografii nahé vietnamské dívky prchající před americkým napalmovým útokem v průběhu Vietnamské války. Největší norské noviny Aftenposten zobrazili na svém Facebooku článek, který měl za cíl představit 7 fotografií, jež změnily válečné dějiny a mezi nimi se objevila i výše uvedená fotka. Facebook ji ale smazal s výrokem, že porušuje interní pravidla zobrazované nahoty. Vyvolalo to diskusi nad svobodou slova a cenzurními zásahy americké společnosti.

Před pár dny norský redaktor Tom Egeland zveřejnil na Facebooku svých domovských novin Aftenposten dlouho připravovaný článek o fotografiích, které zasáhly do dějin válčení. Měl se svým počinem velký úspěch, který ale skončil tuto středu 7. 9. 2016, kdy Facebook smazal celý obsah s vyjádřením, že porušuje pravidla zobrazování dětské nahoty na sociální síti. Redaktor okamžitě sepsal kritickou odpověď a vyvěsil ji místo původního článku. Výsledkem bylo smazání i této odpovědi a zablokování profilu redaktora k vyvěšování jakýchkoli nových příspěvků na Facebooku po dobu 24 hodin.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ředitel a vydavatel norských novin Aftenposten napsal otevřený dopis přímo nejvyššímu představiteli Facebooku Marku Zuckerbergovi a celé znění zveřejnil na svých webových stránkách. V něm vyjádřil své rozhořčení a obvinil Marka Zuckerberga ze špatných pravidel Facebooku v souvislosti se zobrazováním dětské pornografie a taktéž z cenzury v případě následné diskuse nad tématem (odkaz na otevřený dopis: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/Dear-Mark-I-am-writing-this-to-inform-you-that-I-shall-not-comply-with-your-requirement-to-remove-this-picture-604156b.html). Celou situaci dnes komentovala i norská premiérka Erna Solberg, která uznala, že Facebook pochybil, když nechal onu slavnou, Pulitzerovou cenou ověnčenou fotografii smazat.

Celý příběh vyvolal debatu nad tím, jakou moc mají sociální sítě, kde je práh toho, co se smí a nesmí zveřejňovat a zda o tom má rozhodovat určitý algoritmus v nastavení Facebooku.

Sdílet na sítích