Konec roamingových poplatků v EU?

8. září 2016

Po více než deseti letech vyjednávání s telekomunikačními operátory se Evropské komisi podařilo dosáhnout toho, že snad od příštího roku si průměrný evropský občan bude moci na zahraniční dovolené zavolat za cenu jako u svého domovského operátora. Dohoda má však své limity, a to omezení v podobě Fair User Policy (dále jen „FUP“).

Od roku 2007 se ceny volání ze zahraničí postupně snižují, až téměř o 90 %, jak ve včerejším tiskovém prohlášení zaznělo od obou eurokomisařů, odpovědných za digitální trh. Andrus Ansip i Günther Oettinger si stanovili cílové datum 15. června 2017, odkdy začne platit tzv. nulový roaming. I přes veškeré úsilí se jim ale nepodařilo dosáhnout toho, že za volání ze zahraničí se nebude platit celoročně. Z důvodu zneužití výhodnějších cen v různých členských státech bude tedy od příštího roku platit stav, že za cenu domácího tarifu si zavoláte maximálně 90 dní v roce.

EK si nechala udělat statistiku cestování občanů EU a jejím výsledkem bylo, že průměrný evropský občan stráví za hranicemi 12 dní v roce. Tím, že prodlouží lhůtu na 90 dní za rok, tak vyhoví potřebám 99 % všech cestovatelů. EK ale nebrání mobilním operátorům jít i za tento limit a nabídnout svým zákazníkům konkurenční výhodu v podobě delšího rozsahu volání ze zahraničí za cenu tarifu domácího trhu.

Domluvený limit a pravidla roamingu teď budou zkoumat členské státy a jejich příslušné regulační orgány v rámci organizace BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications). Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději do 15. prosince 2016, aby poté mohlo dojít k samotné realizaci, dle naplánovaného scénáře.

Výsledek dlouholetých jednání ale všechny nepotěšil tak, jako představitele EK. Ztrácí totiž význam pro ty, co pracují, studují v zahraničí více jak 90 dní v roce, nebo např. obchodníky, jejichž náplní je zajišťovat jakékoliv přeshraniční aktivity svých firem přesahující daný limit. Ozvaly se již hlasy od různých politických osobností, např. česká europoslankyně Dita Charanzová na svém Twitteru uvedla, že „…si takhle zrušení roamingu v EU nepředstavovala…“. I přesto však Evropská komise nadále hlasitě oslavuje vítězství zrušení roamingu na evropské půdě.

Sdílet na sítích