Otevřený dopis k „Ancillary copyright“

5. září 2016

Dnes odešel na zástupce Evropské komise, jmenovitě na předsedu EK Jeana-Claude Junckera, komisaře pro digitální trh Andruse Ansipa a komisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera, otevřený dopis s nesouhlasným stanoviskem 83 evropských poslanců k stávajícím snahám o implementaci větších pravomocí vydavatelů vůči on-line službám v rámci připravovaného autorského balíčku.

Jak jsme minulý týden avizovali, EK se chystá 21. 9. 2016 představit balíček s novými pravidly pro evropské autorské právo. V „uniklých“ dokumentech se objevila i snaha o vylepšení stávající pozice vydavatelů, jež by mohli mít díky této verzi požadovat po všech on-line službách poplatek za jakékoliv uveřejnění jejich díla, jeho části, či odkazu. Mohlo by se tak stát, že bez smluvního základu bychom se nemohli v rámci svého příspěvku na blogu odkazovat na žádný webový či tištěný zpravodajský článek.

Mezi odpůrce stávajícího znění se tak zařadila ve velmi krátké době i část poslanců Evropského parlamentu pod iniciativou europoslankyně Julie Redy a předsedkyně Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Vicky Ford.

– odkaz na otevřený dopis:

https://juliareda.eu/2015/12/ancillary-copyright-open-letter/

Sdílet na sítích