Rok 2016 v Seznam.cz Vyhledávání: hokej, hry, volby a náhlá úmrtí

Život na internetu ubíhá neskutečnou rychlostí, a co rezonovalo společností včera, na to už dnes lidé zapomněli. Seznam.cz proto i letos vydává Seznam skokanů českého internetu a také necenzurovaný žebříček nejhledanějších slov za rok 2016. Zatímco skokani ukazují na enormní zájem lidí o hokej, politiku domácí a světovou, ale i celebrity, tak seznam nehledanějších slov i letos potvrzuje, jak velkou roli v našich životech hrají sociální sítě nebo videa.

Vážná témata: politika, smutné události a peníze

I když tomu účast ve volbách občas vůbec neodpovídá, Češi se o politiku zajímají hodně. „Ve vyhledávání na Seznam.cz pátrali nejen po krajských a senátních volbách, ale zajímali se také o volby ve Spojených státech, které jak všichni víme, dopadly překvapivě ve prospěch Donalda Trumpa. A že se lidé zajímají o dění za hranicemi naší vlasti, potvrzuje i dnes už všem známé slůvko Brexit na šesté příčce skokanů v oblasti události a kauzy,“ uvádí Roman Dušek, manažer týmu Seznam.cz Vyhledávání. K vážným tématům, která budila v roce 2016 pozornost, patří dozajista úmrtí. Hned několik z nich najdete mezi skokany osobností. Podle Romana Duška „zaznamenalo vyhledávání Seznam.cz vůbec největší skok v říjnu, kdy v relativně nízkém věku zemřel Tomáš Valík, herec z pohádek nebo seriálů Rodinná pouta, Ulice či Pojišťovna štěstí. Mnohé také překvapila smrt Buda Spencera, kterého si málokdo vybaví pod jeho skutečným jménem Carlo Pedersoli.“ O peníze jde i na českém internetu. Proto se objevují v různých podobách hned v několika žebříčcích. Češi hojně vyhledávali Black Friday, velký slevový pátek, který pak většina e-shopů a kamenných obchodů protáhla na celý týden. Ti, co se o peníze zajímali z té odbornější stránky, pak vyhledávali Zonky, Kurzovní lístek nebo ČSOB.

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení.

image

Zábava: televize, sport a jídlo

Co by to bylo za žebříčky skokanů, kdyby v nich chyběl šoubyznys. Český slavík se letos připomněl i generacím, které televizi vídají jen na návštěvách u prarodičů. Za letošní popularitu soutěže na internetu může skupina Ortel, která jej dostala do řečí i do vyhledávače Seznam.cz. Umístil se tak těsně za americkými volbami, a to i přesto, že prezidentská kampaň trvala mnohem déle. „Co se týče televizních pořadů, tak internetem rozhodně zahýbala show TV Nova Tvoje tvář má známý hlas. I stříbrná skokanská pozice, show amatérských kuchařů Masterchef, patří TV Nova. Převaha barrandovské televize pokračuje i na třetí a čtvrté příčce seriálem Ulice a reality show Výměna manželek. Až pátá příčka mezi největšími skokany mezi televizními formáty v Seznam.cz Vyhledávání patří TV Prima – Pevnosti Boyard,“ říká Roman Dušek. Raději než televizní zákoutí však lidé hledali sportovní události. Tou hlavní pro ně bylo beze sporu hokejové mistrovství světa. A protože ke každé zábavě patří jídlo, hledali lidé na Seznam.cz také třeba svatomartinskou husu. Jak se však do žebříčku probojovala čočka na kyselo, to nemáme tušení. Celé žebříčky Skokanů českého internetu 2016 najdete na nové stránce: skokani.seznam.cz/rocni.

Nejhledanější slova českého internetu – bez cenzury

Kromě skokanů Seznam.cz každoročně vydává také top deset vůbec nejvyhledávanějších výrazů v jeho vyhledávání. Stejně tak jako v minulém roce to i letos vypadá, že se priority Čechů moc nemění. Důležitou roli hrají sociální sítě a hudba.

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení.

image

Simona Pecková
PR specialistka

image
Sdílet na sítích