Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci „hazardního zákona“

23. února 2017

Včera – 22. 2. 2017 – veřejně vyhlásil Ústavní soud rozhodnutí ve věci stížnosti 21 senátorů na některá ustanovení ze zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách. Ústavní soud rozhodl jednomyslně o zamítnutí návrhu na zrušení ustanovení § 82, § 84 a § 123 odst. 5 zákona. Konkrétní zdůvodnění se nachází v přiloženém nálezu ÚS níže.

Na včerejší konferenci Stát vs. svoboda internetu se k situaci vyjádřil sám náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který čelil převážně kritice a dotazům spojených s technickou nedokonalostí zákona, či s obviněním, že při přípravě zákona MF podcenilo komunikaci s digitálním sektorem. Na poznámku, že i Český telekomunikační úřad v připomínkovém řízení upozorňoval na technologickou neznalost prostředí a konkrétních definic použitých termínů, náměstek O. Závodský uvedl, že ČTÚ nemá ve většině případů pravdu. Zdeněk Kučera, zástupce advokátní kanceláře Baker & McKenzie, poté upozornil, že z vyjádření ÚS nepřímo vyplývá, že určitá legislativní nečistota je vlastně legální.

Dotazy jak z veřejnosti, tak i od panelistů konference směřovaly i na možnou kolizi ze síťovou neutralitou, což ani ÚS ve svém vyjádření nezohlednil. Velká debata se rozpoutala i okolo nedávno vydané metodiky MF, jež má zákon o hazardních hrách doplnit o technické požadavky na vlastní blokaci.

Nyní tedy nezbývá nic jiného, než si počkat na výsledek ministerstvem navržených opatření v zákoně o hazardních hrách, zda skutečně budou mít efekt snížení počtu závislých hráčů, sebevražd a jiných lidských tragédií, kterými se MF brání a zdůvodňuje tak nutnost zásahu do nelegálního zahraničního hazardu.

– odkaz na nález ÚS: https://blog.seznam.cz/wp-content/uploads/2017/02/Pl._US_28_16_na_web.pdf

Sdílet na sítích