Německý soud ponechává rozhodnutí na ESD

9. května 2017

V Berlíně včera (8. 5. 2017) německý soud vydal rozhodnutí v kauze Google vs. VG Media (skupina německých vydavatelů v čele s Axel Springer, cca 40 subjektů, pozn.) a přesunul zásadní otázky v souvislosti s německým autorským zákonem na Evropský soudní dvůr. Hlavním cílem soudního sporu je dosáhnout vyplácení autorských poplatků po Googlu, který dle žaloby porušuje německé zákony, když ve vyhledávání a na svých službách (Google News) zobrazuje odkazy, nebo krátké úryvky zpráv (tzv. snippety).

Berlínský soud (Berlin District Court) v únoru tohoto roku při ústním slyšení v celé kauze nadnesl otázku, zda je stávající německá legislativa v oblasti autorského práva, která mimo jiné zavádí zpoplatnění snippetů, vůbec platná. Problém shledal v tzv. notifikaci, neboli ohlášení záměru zákona evropským institucím (dle směrnice 98/48/EC). Soud v únoru zpochybnil samotné přijetí německého autorského zákona, neboť na výklad, zda zákon měl být Evropskou komisí schválen před vlastní účinností, existují dva pohledy. Pokud by se prokázalo, že německá legislativa měla žádat EK o „požehnání“ (neboť zákon zasahuje do pravidel informačních společností), mohlo by dojít k zneplatnění vlastního autorského zákona. Soud by poté musel kauzu Google vs. VG Media zastavit, neboť by nestála na platném právním základě.

Včerejší verdikt tak přenáší zásadní otázky na Evropský soudní dvůr. Soudní řízení v Berlíně bude přerušeno do rozhodnutí ESD, což může trvat i několik let. Zajímavý pohled celá kauza vrhá na neutuchající snahy německých vydavatelů prosadit výše uvedené do evropské legislativy a nařídit tak Googlu a jiným „news aggregators“ platby za snippety a hyperlinky z pozice evropských institucí. Rozhodnutí ESD tak bude velmi bedlivě očekáváno nejen v Německu.

– odkaz na verdikt soudu v Berlíně: https://1drv.ms/b/s!AoPZpTfBQMzWgRWBowEww2uCEEtd

Sdílet na sítích