První odsouzený „youtuber“

6. června 2017

V úterý 30. 5. 2017 padl u Krajského soudu v Brně první pravomocný rozsudek, který se zabýval vulgarismy a urážkami tzv. youtuberů. Odsouzeným je Petr Jelínek, který na YouTube působí pod přezdívkou Pstruh103. Dle rozhodnutí soudu se Petr Jelínek dopustil hrubé urážky, což jak soud první instance v Jihlavě, tak i Krajský soud v Brně shledal jako přečin výtržnictví. Jádrem sporu je nelichotivé vyjadřování Jelínka o pořadu na internetu, psychologické poradně Petry Yamuny Wolf. Výsledný trest 120 hodin veřejně prospěšných prací je pro mladého youtubera již pravomocný, možnost odvolat se má ještě k Nejvyššímu soudu v Brně, což ale nezastaví samotný výkon trestu.

Celá kauza se točí okolo vulgárního označení oné psychologické poradny, kdy výše uvedený youtuber obvinil provozovatelku z okrádání svých klientů a označil ji hanlivě jako zlodějku. Ta na něho okamžitě podala žalobu a požadovala po něm i náhradu škody, která nakonec nebyla soudem uznána.

Toto rozhodnutí může do budoucna znamenat určitý precedent, který s největší pravděpodobností zasáhne do fungování tolik oblíbených youtuberů. Velká část videí obsahuje vulgarismy a urážky nejen konkrétních osob, ale i určitých institucí, projektů, aj. Bude tedy zajímavé sledovat do budoucna vývoj okolo tohoto fenoménu dnešních dní a možných soudních reakcí na rozšiřující se trend používání sprostých slov a mnohdy ostrých výpadů, nejen na webové službě YouTube.

Sdílet na sítích