„Ácéčko“: Skvělá příležitost, jak nasbírat cenné zkušenosti

David Koláček 27. března 2018

Chystáte se k nám na na výběrové řízení formou assessment centrum a chcete vědět, co vás čeká? Celý průběh vám rádi přiblížíme.

Proč to vlastně děláme

Je to pro nás příležitost, jak vaše dovednosti vidět v akci a udělat si přímé srovnání. Díky tomu společně zvyšujeme šanci, že následná spolupráce bude fungovat na jedničku.

Jak to probíhá

Vaše pohodlí a příjemná atmosféra jsou u nás na prvním místě. Vše se tak odehrává v neformálním duchu a vždy jsou připravené nápoje i něco na zub k doplnění energie.

Na praktické výběrové řízení, jak AC také říkáme, obvykle zveme 4–8 kandidátů a bývá půldenní nebo celodenní.

Po vzájemném představení si řekneme něco k organizaci. Za nás se typicky účastní zástupce HR a přímý nadřízený k dané pozici. Pak už přijdou na řadu úkoly, které jsou individuální i společné. Většina se týká přímo vaší budoucí práce, ale vyzkoušíme si také úkoly jiného typu, ať dáme šanci vyniknout těm, kteří ještě nevládnou takovou praxí.

Na vše máme připravené dvě zasedací místnosti: Jedna je „hájené“ území pro vás, kde si připravujete zadané úkoly, relaxujete a sdílíte dojmy se svými spolukandidáty. Obvykle tam bývá celkem veselo a po soupeření není ani stopy. Ve druhé „hlavní“ místnosti si pak spolu povídáme a připravené úkoly rozebíráme.

Co tím získáte

  • Spoustu zkušeností – Oproti běžnému pohovoru si částečně vyzkoušíte náplň práce a uvidíte, jak to u nás funguje.
  • Zpětnou vazbu – Dozvíte se, co vám šlo, nebo co byste mohli naopak zlepšit. To se hodí nejen do budoucích pohovorů, ale i jako inspirace po nástupu, když to u nás vyjde.
  • Možná i nové známé – Kandidáti stráví dost času pohromadě, takže není neobvyklé, že je společná zkušenost zároveň stmelí.

Většina kandidátů i přes úvodní pochyby „ácéčko“ z těchto důvodů nakonec chválí.

Pár tipů závěrem

  • Buďte sami sebou – Nehledáme nutně Supermana, ale spíš nejvhodnějšího parťáka nebo parťačku do týmu
  • Buďte aktivní – Nebojte se ukázat své dovednosti. Jinak nezjistíme, co ve vás dříme
  • Buďte v obraze – Nikdy není na škodu zjistit si něco víc o pozici a firmě, do které se hlásíte

Hodně štěstí a těšíme se na vás!

David Koláček

Manažer náboru

Sdílet na sítích