API Drak dospěl a je plnohodnotnou verzí

V druhé polovině října došlo k ukončení beta provozu Sklik API Drak. V tomto článku se dozvíte, co je dobré vědět o Sklik API Drak, co nového se API naučila a co dalšího připravujeme.

Ukončení bety na našem nejnovější API – API Drak je sice spíše formální změnou, která sebou přináší hlavně organizační změny kolem fungování Sklik API Drak. Naopak samotným přechodem od beta provozu na první stabilní verzi, nedošlo k žádným zásadním změnám a úpravám v metodách a integritě rozhraní.

K ukončení beta provozu došlo v druhé polovině října. Protože již delší dobu vývoj na API není o ladění a testování, ale zaměřujeme se už výhradně na rozvoj a oprav drobných chyb, nastal čas k vydání první stabilní verze.

Co je dobré nově vědět o Sklik API Drak

Verzovací standard u API Sklik Drak

Naše API si klade za cíl dodržovat standardní verzovací notaci skládající se ze tří čísel, které popisují typ změny: systém Major.Minor.Patch.

Do kategorie změn typu major spadají buďto velké výrazné koncepční změny, ale v našem podání se bude jednat hlavně o změny, které jsou zpětně nekompatibilní.

Minor změny přinášejí tradičně nové rozšiřování metod a jiné novinky na API. Do patchů jsou pak zahrnuty nejrůznější opravy a drobné údržby.

Changelog

Všechny změny, které se na API uskuteční je možné sledovat na našem changelogu. Rádi bychom upozornili, že číselná posloupnost u minor a patch částí nemusí na sebe přímo navazovat. To je způsobené tím, že interní technologické změny, které nemají přímý dopad na uživatele, nebudeme v changelogu zveřejňovat.

API endpointy

K dispozici máme celkem dva typy URL. Jeden typ je zakončen číslem major verze. Například https://api.sklik.cz/drak/RPC2/v5 kde RPC2 je protokol a v5 deklaruje, že se jedná o major verzi číslo 5.

Druhý typ URL adres neobsahuje číslo verze a odkazuje vždy na nejnovější major verzi. Protože major verze ve většině případů bude obsahovat jenom částečnou změnu rozhraní na vybraných metodách, může být výhodnější vždy pouze zkontrolovat, jestli se změna náhodou netýká i věcí, které na API využíváte a není nutné vždy měnit URL na novou verzi.

Staré major verze API budeme zpravidla vypínat do 3 měsíců od vydání nové. O vypnutí starších verzí vás budeme informovat prostřednictvím newsletteru.

Sklik API newsletter

Všechny důležité změny, připravované novinky a další důležité informace okolo dění našeho API budeme informovat prostřednictvím emailového newsletteru. K odběru se můžete přihlásit v nápovědě API.

Je čas přejít na API Drak

Pokud ještě teď využíváte naše staré rozhraní Cipísek, pomalu a jistě nastává čas na inovování vašich scriptů. Nejenže Drak nabízí větší možnosti pro práci s vaším účtem, navíc 15. ledna 2019 bude Cipísek vypnut. Více o vypnutí API Cipísek se dozvíte v tomto článku.

Co nového se API naučila a co dalšího připravujeme

Listovací metody

Nově můžete na API Drak využívat listovací metody pro entity kampaní, sestav, reklam, bannerů a klíčových slov. Listovací metody slouží k získávání přehledů a seznamů o položkách ve vašem účtu. Můžete si tak snadno vylistovat třeba všechny kampaně nebo přiřazená klíčová slova u jednotlivých sestav. Tyto informace pak dále poslouží třeba i pro efektivnější filtrování statistických reportů.

Aktuální denní statistiky

Novinkou, kterou pro API Drak připravujeme, jsou aktuální denní statistiky. Díky tomuto rozšíření bude možné získávat i průběžné statistické přehledy pro právě běžící den. Tyto čerstvá data může využít každý například při nasazování nových kampaní či reklam. Má možnost si tak rychle zkontrolovat efektivitu a případně upravit jejich nastavení, tak aby přinášely kýžené výsledky.

Za celý tým Skliku Roman Stejskal

Sdílet na sítích