Skokany internetu roku 2018 ovládly volby. Zaujali také sportovci nebo taneční soutěž

Aneta Kapuciánová 21. ledna 2019

Pašování heroinu, zmizelý jedovatý had, smrtelně nebezpečný žralok nebo královská svatba. Tyto kauzy se vloni dostaly do první desítky seznamu skokanů, které pravidelně v lednu zveřejňuje služba Vyhledávání české internetové jedničky Seznam.cz. Poprvé v historii se stala osobností roku Ester Ledecká. Žebříček každoročně odráží události, o které se Češi na internetu nejvíce zajímali. Jde o výrazy, které lidé hledali výrazně více než v předchozím roce.

O hlavní události se postarali politici a sportovci

Tradičně největší zájem lidé v dotazech projevili o volby, a to jak o jednotlivé kandidáty, tak o průběh i výsledky podzimních komunálních voleb. Mezi další události, které se vloni dostaly do popředí zájmu uživatelů internetu, patří příběh 22leté Češky Terezy H., která už rok tráví v pákistánském vězení za pašování drog. Stejně tak se lidé zajímali o smrtelně jedovatou mambu zelenou, která loni v říjnu unikla z bytu v pražských Hlubočepech poté, co uštkla svou majitelku. Mezi skokany patřila i svatba prince Harryho nebo útok žraloka na českého turistu v Egyptě během hlavní letní sezóny.

„Mezi nejvýznamnější a nejhledanější témata roku se zařadilo také několik významných sportovních akcí v čele s hokejovým mistrovstvím světa. Hokej a fotbal obsadily první tři místa mezi volnočasovými událostmi. Hned v závěsu za nimi byly Tour de France a Velká pardubická,“ komentuje výsledky žebříčku Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání, a dodává, že významnou událostí, na kterou lidé do vyhledávacího pole zadali spoustu dotazů, byly i oslavy 100 let založení republiky.

Sportovci vévodí i žebříčku osobností

Sportovně nabitý rok se promítl i do skokanů mezi osobnostmi. Kromě dvojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké, která s velkým přehledem obsadila první místo, se do něj probojovala i česká tenistka a čtyřnásobná vítězka Fed Cupu Lucie Šafářová. Češi si ji kromě sportu často hledali i v souvislosti s jejím vztahem s rozvádějícím se hokejistou Tomášem Plekancem. Ten byl ve stejném žebříčku na osmém místě. Dalšími sportovci z první desítky osobností jsou například trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková nebo další olympijská vítězka, česká snowboardistka závodící ve snowboardcrossu, Eva Samková.

Mezi osobnostmi byli ale také lidé známí z televizních obrazovek či divadelních prken, například moderátorka Světlana Witowská, zpěvačka Tereza Mašková nebo herec Jakub Zedníček, který začátkem loňského roku nenadále zemřel.

Obrazovky ovládla StartDance a internetové seriály

Ze zábavy u obrazovek různých typů, ať už televizních, počítačových, tabletových nebo telefonních, se stal největším skokanem pořad České televize StarDance, který silně bodoval v závěru roku. Lidé ale také hojně hledali například hudební show Superstar, pořad Prima krimi nebo Československo má talent. Z internetové produkce v žebříčku skokanů nejvíce poskočily seriály Stream.cz Kadeřnictví nebo Přijela pouť.

V počasí vedou Češi před Nory

Lidé se vyhledávače v loňském roce ptali také na dotazy spojené s každodenními událostmi i firmami. „Zajímalo je například dopravní spojení, nahlížení do katastru nemovitostí, termíny jarních prázdnin nebo počasí. Informace z Českého hydrometeorologického ústavu jsou přitom v žebříčku skokanů výše než norský server yr.no,“ dodává Sedláček.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích