Sreality.cz: Jak nenaletět na podvodné inzeráty

28. května 2019

Několik posledních let se na Sreality.cz snažíme bojovat proti podvodným inzerátům, které se v podobě levných pronájmů v různých lokalitách bohužel objevují. Proto si nyní ukážeme, jak takové inzeráty vypadají a jak jim předcházet.

Jak rozpoznat podvodný inzerát

Podvodné inzeráty mají vždy velmi podobné údaje – nízká až nereálná cena pronájmu, designové fotografie, heslovitý text. V textu někdy chybí háčky a čárky. Inzerent požaduje komunikaci pouze přes e-mail. Někdy jsou inzeráty zadávány přímo pod realitní kanceláří, do které podvodníci získali podvodným jednáním přístupy. Proto doporučujeme vždy kontaktovat zadavatele telefonicky a kontakt ověřit.

Pokud inzerent žádá zálohu výměnou za zaslání klíčů, jedná se o podvodný inzerát.

Podvodné inzeráty jsou zadávány ve všech lokalitách po celé ČR (především velká města).

Příklad podvodného inzerátu:

Všechny inzeráty průběžně kontrolujeme a pokud zjistíme, že mají parametry podvodného inzerátu, automaticky je zakážeme. Poté rozešleme za Sreality.cz e-mail s informací, že se jedná o podvodný inzerát na všechny, kteří na inzerát reagovali. Doporučujeme již dále s podvodným inzerentem nekomunikovat.

E-mail, který přijde v případě zakázání podvodného inzerátu:

Zadavatelé podvodných inzerátu se však snaží i přesto naše pravidla obejít. Nově podvodníci i na tyto e-maily začali reagovat, a to tímto způsobem:

Jedná se o e-mail od podvodníků a je zasílán z adresy firma.sreality@seznam.cz. Tuto e-mailovou adresu již také blokujeme. Podvodníci však mohou využívat i jiné e-mailové adresy.

Jak ověřit pravost inzerátu

Pokud narazíte na podezřelý inzerát a nejste si jisti jeho pravostí, stačí v detailu inzerátu dole na stránce kliknout na Nahlásit chybu.

Takové inzeráty kontrolujeme vždy přednostně.

Jak nenaletět

Doporučujeme vždy vybranou nemovitost osobně navštívit, komunikovat s makléřem či majitelem nemovitosti osobně. Nikdy nezasílejte zálohy na účet, pokud je vyžadována pouze výměnou za zaslání klíčů.

Děkujeme.

Tým Sreality.cz

Sdílet na sítích