Počasí.cz představuje technologické novinky

27. srpna 2019

Všimli jste si změny našeho nového Počasí? Není to jen designová změna, ale také technologická revoluce. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku a zjistit na čem pracují naši vývojáři.

Počasí.cz je první služba, která kompletně běží na novém systému ČNS-X, který dělá aplikaci více mikroservisní a umožňuje nám sdílet velkou část businessové logiky mezi našimi obsahovými službami. Další výhodou, co nám ČNS-X přináší, je sdílený vývojový proces (GitLab CI) a sada testů, které se spouští při každém commitu. Změnu zažilo i logovaní a monitoring jednotlivých komponent. Pro logovaní používáme Kibanu a monitoring nám zajišťuje Prometheus s Grafanou. Velkou revolucí prošla i webová komponenta, která je izomorfní aplikací. Tu nám zajišťuje náš open source project IMA.js. Všechny komponenty Počasí.cz jsou v Dockeru a běží v Kubernetu.

Díky novým, designovým změnám se o počasí dozvíte mnohem více než kdykoliv předtím. Najdete tam podrobná lokální data ze všech měst v České Republice, ale taky z celého světa. Předpovědní model je mnohem kvalitnější a odpovídá realitě. Maximální odchylky v teplotách dosahují cca 3 °C. Přibyly také 3 hodinové intervaly, a proto je mnohem jednodušší zjistit, jaká teplota bude během dne. Určitě vás už nezaskočí déšť uprostřed dne.

Do budoucna na službě chystáme další změny a inovace. Čekají na vás například webkamery, podrobné informace o východu, či západu slunce či Měsíce a jeho fázích, sjízdnosti řek, sněhovém zpravodajství, tlaku nebo počasové mapy, které upozorňují na bouřky, blesky, déšť, vítr a mnoho dalšího.

Máme velkou radost, že svým uživatelům můžeme poskytnout lepší službu. Za to vše vděčíme kvalitnímu dodavateli Windy.com, od kterého získáváme data a integrujeme widgety.

Podívejte se ostatně sami, na Počasí.cz.

Sdílet na sítích