Případová studie: MujKoberec.cz: Testování videoreklamy a nových metrik

26. října 2020

Ptáte se, jak zaujmout? Odpověď zní: videoreklamou. Právě video jsme v naší agentuře PLACEMENT.cz testovali u našeho dlouhodobého klienta MujKoberec.cz. K nativním obsahovým formátům jsme tak přidali novinku, která měla oslovit nové zákazníky. V rámci beta testu jsme také získali přístup k doposud nezveřejněným metrikám. Pojďme se společně podívat na zajímavé výsledky, ke kterým jsme se díky videoreklamě dopracovali.

PLACEMENT.cz: Jsme seniorní specialisté PPC reklamy

Od roku 2010 se zabýváme čistě PPC reklamou v Google Ads, Skliku a na Facebooku. Jsme jiní, osobní a reklamu připravujeme individuálně na míru. Klient je pro nás na prvním místě. Sami podnikáme, pohybujeme se v byznysu a s rozpočty zacházíme jako s vlastními penězi – investujeme je, když to má smysl.

MujKoberec.cz – e-shop s unikátními výhodami

Obchod s koberci MujKoberec.cz se svými ALL INCLUSIVE výhodami rozhodl zbořit zažité standardy, na které jsou zákazníci zvyklí od ostatních prodejců koberců, běhounů, rohoží a PVC. Mezi unikátní ALL INCLUSIVE výhody spadá například doprava a vrácení zdarma, možnost vrácení zboží do 365 dnů, zasílání vzorků koberců, prodloužená záruka na všechny produkty zdarma, tvorba bezplatné vizualizace, možnost výroby koberce na míru, možnost platby na fakturu až po dodání zboží a plno dalších nevídaných služeb.

Videoreklama v Skliku

V rámci reklamního systému Sklik je možné jako jeden z formátů v obsahové síti využít videoreklamu, a to formou videospotu (7 až 60 vteřin, přičemž po 5 vteřinách má uživatel možnost video přeskočit) a nebo bumperu (6 sekundový nepřeskočitelný). Platební model u tohoto formátu je CPT a je možné nastavit instream, nebo outstream formu.

Strategie a nastavení videoreklamy

K rozhodnutí vyzkoušet videokampaň vedla jednoduchá cesta. U našeho klienta MujKoberec.cz už máme dlouhodobě aktivní obsahové nativní formáty a chtěli jsme zkrátka vyzkoušet něco nového. Rozpočet pro reklamu jsme měli dostačující, proto jsme se přiklonili k video formátu s cílem oslovit nové publikum.

MujKoberec.cz nám dal k dispozici dva videospoty. Jeden byl kratší a druhý delší. V Skliku jsme nastavili na období 13.–26. 8. několik nových kampaní pro akvizici a retargeting. Pracovali jsme s videoreklamou typu Instream a Outstream. Videokampaně doplňovaly také bannery pro zpětné oslovení uživatelů, kteří přišli na webové stránky MujKoberec.cz právě z videoreklamy. Publika jsme sbírali pomocí UTM parametru přímo v Skliku.

Co se týče bližšího nastavení kampaní, rozhodli jsme se reklamu nepouštět celý den. Omezili jsme tudíž čas výdeje i frekvenci zobrazování. K těmto krokům nás vedl předem naplánovaný rozpočet na kampaň a ten jsme primárně alokovali na základě historických dat na hodiny, kdy dochází na e-shopu k největšímu počtu nákupů. A jak už víte, měli jsme zároveň možnost vyzkoušet si v Skliku nové metriky. Pro následné vyhodnocení výkonu videokampaní jsme si tak přidali další sloupce s názvem: Sledovanost videa, Počet zhlédnutí, Míra zhlédnutí, Průměrná cena za zhlédnutí a Míra přeskočení.

Co nám prozradily nové Sklik metriky?

Videoreklama během čtrnácti dní oslovila celkem 201 748 unikátních uživatelů. Toto číslo rozšiřují ještě zcela noví uživatelé, kteří se s reklamou nesetkali, těchto lidí bylo celkem 16 548. V průměru byla unikátnímu uživateli každá videokampaň zobrazená dvakrát, což jsme viděli v novém sloupci Frekvence zobrazení. Videoreklama přivedla také několik konverzí.

Nové metriky v Skliku

Výsledky videoreklamy v Google Analytics

Z pohledu počtu prokliků a zobrazení jsme se dostali na zajímavá čísla. Hledanost brandu meziročně vzrostla z 1 043 prokliků na 3 934 prokliků. Počet zobrazení se zvedl z 1 800 na 6 256. V podstatě se čísla zvýšila skoro o čtyřnásobek v proklicích a 3,5× více v hledanosti brandových výrazů. Údaje jsme získali z jednotlivých reklamních systémů.

V čem jsme ještě „vyrostli”

  • Meziroční růst tržeb ze zdroje “Seznam/CPC” byl vyšší zhruba o 500 %. Šlo o jeden z největších nárůstů v celkovém přehledu.
  • Meziroční růst návštěvnosti z directu 150 %
  • Zvýšení tržeb o 120 %
  • Nárůst uživatelů o 160 %

Optimalizace a zhodnocení videoreklamy očima PLACEMENT.cz

Video v Skliku není jednoznačně výkonnostní, zato velmi vizuální. Přínosem videokampaně v Skliku ve srovnání s výsledky v PPC systému Google Ads je větší míra zobrazování reklamy na nejnavštěvovanějších českých webových stránkách s redakčním obsahem.

Při nastavení kampaní jsme vybírali cílení. Pro akvizici jsme upřednostnili spíše širší zájmy a zájmy o koupi, kde jsme viděli potenciál pro zásah cílové skupiny. Kampaně jsme optimalizovali pravidelně a upravovali jsme výši platby za tisíc zobrazení (CPT), frekvenci zobrazení, rozpočty, druhy zájmů a zájmy o koupi.

Případovou studii připravil tým PLACEMENT.cz a Jan Řičánek, Seznam.cz

Sdílet na sítích