Rádio Classic Praha a Mapy.cz spouští společně projekt Výlety za klasikou

Hana Holubová 19. července 2021

Netradiční spolupráce dvou služeb Seznam.cz představuje třicet šest míst v České republice, která spojuje hudební historie. Široké veřejnosti nabízí známá klasická díla hudebních skladatelů propojená s reáliemi a lokalitami, které se k jejich vzniku vztahují.  Každý díl přináší jak podrobný článek, tak podcast s příběhem konkrétní skladby. Služby tak nabídnou na Classic Praha a Mapy.cz posluchačům možnost vnímat ikonickou hudbu v širším kontextu.

„Tuto nevšední aktivitu s podtitulem Českou republikou po stopách hudby jsme připravili pro širší veřejnost s láskou k hudbě, kultuře a tuzemskému turismu. Chceme oslovit ty, kteří již do daných lokalit přijíždějí a chtějí objevit něco netradičního, i ty, kteří hledají nová místa na výlet,“ říká Martina Klausová, programová ředitelka Classic Praha, a dodává: „Snad každý zná ikonické melodie Smetanovy Mé vlasti nebo Dvořákovy Novosvětské. Častokrát s nimi přijdeme do styku jen v reklamách nebo filmech. Vnímáme tak známé skladby jen jako torzo bez kontextu prostředí, doby a osobnosti skladatele, a to chceme novou společnou kampaní našich dvou služeb změnit.“

Milovníci krásné hudby se díky projektu Výlety za klasikou budou moci pomyslně vydat za Antonínem Dvořákem do Nelahozevsi, kde se slavný skladatel narodil, i do Vysoké u Příbrami, jejíž příroda mu byla inspirací ke známé opeře Rusalka. Cesty za dílem Bedřicha Smetany je zase zavedou do jeho rodné Litomyšle a Jabkenic, kde strávil poslední léta svého života a zkomponoval zde většinu svých vrcholných děl, včetně Mé vlasti. Dále také posluchači například zjistí, že do rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži poličského kostela vede 192 schodů. V zámku ve Stráži nad Nežárkou zase objeví památník světově proslulé operní divy Emy Destinnové včetně její ložnice s tajnou chodbou i černé věštírny, kde pěvkyně s přáteli vyvolávala duchy. Nejen obdivovatelé vážné hudby mohou díky projektu Výlety za klasickou zjistit souvislosti mezi pramenem nejdelší české řeky Vltavy v horské Kvildě a Smetanovou symfonickou básní Vltava nebo které české lázně si oblíbili například Johann Strauss ml., Ludwig van Beethoven či Fryderyk Chopin. Opomenuty nebudou ani slavné pražské pobyty Wolfganga Amadea Mozarta, které jsou spojeny s Bertramkou, kde dokomponovával svou operu Don Giovanni, a Stavovským divadlem, kde pak mělo dílo svou světovou premiéru. Na cestách po České republice s projektem Výlety za klasikou se posluchači dostanou také na některé české hrady a zámky, například Blatnou, kde se natáčela Šíleně smutná princezna s hudbou Jana Hammera ml. nebo Karlštejn, spojený s legendární hudební komedií Noc na Karlštejně a nezapomenutelnými písněmi Karla Svobody. Vypravit se budou moci i za Pyšnou princeznou na půvabný zámek Hluboká, kde zněla populární písnička Rozvíjej se poupátko a mnoho dalších.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích