Výlety za nejkrásnějšími pohádkovými místy u nás

Hana Holubová 6. června 2022

Chystáte plán letních výletů a chtěli byste je letos pojmout netradičně? Pak koukněte na tipy rádia Classic Praha a Mapy.cz, které přináší Výlety za klasikou. Inspirací byly tvůrcům tentokrát dětské pohádky, respektive filmové lokace z oblíbených pohádek a rodinných filmů. Vypravte se na místa, kde se bojovalo s draky, procházely se princezny i řádili čerti. Samotný výlet si můžete zpestřit zajímavostmi a hudbou z konkrétního filmového díla, které najdete na webu rádia Classic Praha.

Krakovec coby sídlo Brtníků

Půvabný exteriér hradu Krakovce se objevil v celé řadě českých filmů a pohádek. Nejvíce byl však vidět v komedii Oldřicha Lipského Ať žijí duchové z roku 1977. V dětském muzikálu s dnes již legendárními písněmi se děti spřátelily s duchy, kteří hrad obývají Vilémem Brtníkem z Brtníku a jeho dcerou, krásnou Leontýnkou. Řada návštěvníků, kteří pohádku Ať žijí duchové dobře znají, se podivuje nad tím, proč filmaři nenechali hradu Krakovec střechu, kterou mu při natáčení vybudovali. Šlo ale pouze o filmový trik s malým modelem hradu. Model byl na hradě dokonce k vidění, později ale zmizel a již ho nikdo nenašel. Na hradním nádvoří Krakovce se odehrála také velká dramatická scéna mezi princem Velenem a zlým Mrakomorem z pohádky Princ a Večernice.

Poslechněte si písničky z filmové pohádky Ať žijí duchové a zjistěte více nejen o filmu, ale i hradu Krakovec v podcastu Výlety za klasikou.

Pernštejn a bezedná slánka

Věděli jste, že filmová verze nejznámější pohádky Boženy Němcové se natáčela na hradě Pernštejn? Sůl z bezedné slánky se opravdu sypala na nádvoří jedné z nejnavštěvovanějších moravských památek. Pernštejn nebyl ve své historii nikdy dobyt, a patří tak k nejzachovalejším hradům ve střední Evropě. Jedná se o velmi oblíbenou filmovou lokaci, na hradě bylo natočeno něco přes 30 filmů a pohádek, například Jak se budí princezny, Kam čert nemůže, Čert ví proč, Pták Ohnivák, Báthory, O ztracené lásce či Sen o zlaté panně.

Filmovou hudbu z pohádky Sůl nad zlato i zajímavosti kolem hradu Pernštejn si přečtěte nebo poslechněte v podcastu Výlety za klasikou.

Ratibořické údolí

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého díla Babička. Tady chodily skutečné předobrazy literárního díla, vévodkyně Zaháňské, národem milované Libušky Šafránkové coby Barunky i jejích sourozenců. Hlavní hrdiny slavného televizního filmu tu dodnes připomíná pískovcové sousoší sochaře Otto Gutfreunda. Pomník se sochami v nadživotní velikosti měl být původně umístěn uprostřed louky a postavy měly budit dojem, že se navracejí ze zámku na Staré bělidlo, pozdvižené hlavy dětí pak měly vyhlížet první hvězdy. Tehdejší majitel louky však s jejím umístěním na svém pozemku nesouhlasil, proto byla socha umístěna hned u cesty.Babiččiným údolím vede mnoho turistických tras, ale nejzajímavější památky spojuje naučná stezka, která již od roku 1981 vede Ratibořicemi až na Rýzmburk, měří 7,5 km a má 25 informačních tabulí s literárními a přírodovědeckými zastaveními.

Zaposlouchejte se do filmových melodií a zjistěte více o Babiččině údolí v podcastu Výlety za klasikou.

Hrad Bouzov: Ráj pro filmaře

Pohádkově krásný hrad, patřící mezi deset nejnavštěvovanějších českých hradů u nás, v minulosti navštívil dokonce i čaroděj Rumburak ze seriálu Arabela. Na Bouzově se ale natáčela i celá řada dalších českých pohádek. Bouzov tak spatříte například v pohádce
O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Rumplcimprcampr, O medvědu Ondřejovi, O zakletém králi a odvážném Martinovi, či v americkém seriálu Mladý Indiana Jones. Díky svému magickému kouzlu je hrad též vyhledávaným objektem pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav i svateb. Hrad stojí nedaleko města Loštice na středozápadní Moravě. Byl založen na přelomu 13. a 14. století, jeho současná podoba však pochází z romantické přestavby z přelomu 19. a 20. století.

Pohádkové melodie i zajímavosti o hradu Bouzov najdete v podcastu Výlety za klasikou.

Zámek Dobříš jako sídlo knížepána

Jedna z nejznámějších a nejzachovalejších památek České republiky, zámek Dobříš, se v pohádce Princezna ze mlejna proměnila v honosné sídlo knížete pána, na které si chtěl odvést mlynářovu dceru Elišku. Přímo v interiéru zámku – v Zrcadlovém sále – se pak pohádková čarodějnice v podání Moniky Absolonové klouzala po parketách a dohlížela, aby knížepán a jeho slouha za trest drhli špinavou zem. Kromě obou dílů pohádky Princezna ze mlejna se na zámku Dobříš natáčel muzikál Z pohádky do pohádky a snímek Princ a já.

Dnes jsou na zámku Dobříš k vidění historické interiéry, obrazová galerie i expozice městského muzea.

Dětmi milované písníčky z pohádky Princezna ze mlejna a zajímavé informace o zámku Dobříš najdete v podcastu Výlety za klasikou.

Tři veteráni v Průhonickém parku

Česká filmová pohádka Tři veteráni z roku 1983 je předposledním celovečerním filmem režiséra Oldřicha Lipského. Na scénáři k příběhu o třech válečných vysloužilcích spolupracoval Lipský se scenáristou Zdeňkem Svěrákem. Tvůrci oblíbené pohádky, která v sobě nese silné morální ponaučení, do filmové lokace zařadili i světový unikát, národní kulturní památku, která je navíc i součástí světového dědictví UNESCO, dendrologickou průhonickou zahradu i Průhonický zámek. Vysloužilý voják ve filmu žebrá u rybníku Labeška v zámecké zahradě, krásná princezna Bosana se zase prochází po rozkvetlém parku. Průhonice jsou dlouhodobě oblíbenou lokalitou filmařů, natáčely se tu například pohádky Kouzelný měšec, Plaváček, Popelka, Princezna se zlatou hvězdou, S čerty nejsou žerty i Třetí princ.

Nejen písničku Není nutno si můžete poslechnout při vašem výletu do Průhonického parku v podcastu Výlety za klasikou, kde také získáte zajímavé informace o dendrologické zahradě, zámku a jeho okolí.

Putování za tajemstvím Popelčina střevíčku na Švihově

Jedna z nejkrásnějších vánočních pohádek se natáčela nejen na Klatovsku, v lesích kolem Javorné u Čerchova, ale také ve východním Německu, například u zámku Moritzburg. Filmaři navštívili i vodní hrad Švihov, který tvořil kulisu statku. Dnes na hradě kromě klasické prohlídky nabízí také tematické putování za tajemstvím Popelčina střevíčku.

Natáčení Tří oříšků pro Popelku provázel nedostatek sněhu, bylo proto nutné používat sníh umělý. Ten byl tehdy vyráběn v konzervárně z rozemletých rybích kostí a velmi silně zapáchal.

I natáčení v tehdejším Československu se zpočátku potýkalo s nedostatkem sněhu, a tak se na Švihově stříkaly střechy vápnem a jako umělý sníh sloužil rozemletý polystyren. Poté sněhu zase napadlo tolik, že nebylo možné dostat se do původně vybraných lesů.

Až vyrazíte na Švihov, nezapomeňte si v podcastu Výlety za klasikou pustit melodie Karla Svobody k filmu Tři oříšky pro Popelku, ve kterém zjistíte i další zajímavosti.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích