Workshop realitního práva: Buďte transparentní a informujte, posílíte důvěru spotřebitele a získáte další zákazníky

23. července 2021

Další ze seriálu workshopů pod hlavičkou Sreality.cz se zaměřil na realitní právo a věci s ním spojené. Probíraly se například právní povinnosti realitních kanceláří, správné a špatné praktiky nebo detaily aukcí nemovitostí.

Michal Pazdera, jednatel RK JUSTO Česká republika, člen dozorčí rady ARK a člen odborné komise ARK pro legislativu, daně a finance, se zaměřil na pestrou paletu problémů. Od obecnějších právních povinností realitních kanceláří a realitních makléřů až po konkrétnější zákony, jako je například AML zákon. Ten realitním makléřům ukládá mj. povinnost identifikace a kontroly.

Tento zákon je ale pouze jedním z nástrojů, jak chce Evropská Unie sjednotit evropskou legislativu. Z právního hlediska je také důležité dbát na vnímání inzerátů spotřebitelem, kdy se právo většinou staví v nejednoznačných případech na stranu právě spotřebitele. Michal hovořil také o možných technologických hrozbách, s kterými se realitní makléři musí v dnešní době vypořádat. Naopak doporučil, které komunikační platformy jsou bezpečné a které je vhodné používat při práci s citlivými daty.

Jak na aukce nemovitostí?

Právník JUDr. Lukáš Slanina se ve svém bloku zaměřil na velmi aktuální problematiku aukcí. Odpovídal například na otázky: Je vůbec vhodné využívat aukce? Neporušují aukce zákon o ochraně spotřebitele? Jaký je rozdíl mezi aukcí a dražbou? A řadu dalších. Uvedl také cenné příklady z praxe, kdy se realitní makléři dostali do problému např. s ČOI.

Důležité pro dělání aukcí je transparentnost a maximální informovanost. Nejen, že se vyhnete problémům s dozorčími orgány, ale také tím posílíte důvěru spotřebitele, který se v budoucnu právě na základě důvěry ve vás může stát vaším zákazníkem.

Aukce se nesmí dělat jako nekalá obchodní praktika, ani jako veřejná soutěž.

V praxi až trh ukáže reálnou cenu nemovitosti, proto jsou při dodržení všech postupů aukce vhodným nástrojem k prodeji nemovitosti.

Na workshopu nechybělo ani tradiční shrnutí statistik a novinek na Srealitách v podání manažera týmu inzertních služeb Sreality.cz Hany Kořínkové a výhody propojení Sreality.cz a Seznamu Naplno popsal konzultant Firmy.cz senior Rostislav Sedláček.

Zaujalo vás nějaké téma? Všechny přednášky v plném znění si můžete pustit na odkazech níže.

Pokud byste se chtěli v budoucnu zúčastnit našeho workshopu, na podzim chystáme pokračování opět s hlavním tématem realitního práva.

Tým Sreality.cz

Sdílet na sítích