Prohlížeč od Seznamu vylepšil svůj překladač. Funguje na principu neuronových sítí

Aneta Kapuciánová 13. října 2021

Česká internetová jednička Seznam.cz vydala novou verzi svého Prohlížeče, která nabízí inovaci oblíbené funkce překladač webových stránek. Díky napojení na modernější technologii od brněnské firmy Lingea teď budou automatické překlady stránek přirozenější a srozumitelnější.

První verze celostránkového překladače vznikla již v roce 2016. Funkce je integrována přímo do Prohlížeče a texty z webových stránek tak není potřeba nikam kopírovat. Celou cizojazyčnou stránku si lze jednoduše přeložit do češtiny, a to jedním kliknutím na ikonu v adresním řádku. Dosud se tak dělo s využitím frázového překladače, který byl standardem v době, kdy funkce vznikla. Od té doby prošly překladové nástroje zásadním vývojem a Lingea uvedla na trh překladač nové generace založený na neuronových sítích.

Ve srovnání s frázovým překladačem jsou výstupy neuronového překladu výrazně kvalitnější a celý text působí velmi přirozeně. „Díky technologickým inovátorům, jako je Lingea, si i v oblasti automatických překladů zvykáme na stále vyšší kvalitu, kterou chceme nabídnout i našim uživatelům. Proto jsme se rozhodli celostránkový překladač v Prohlížeči modernizovat a převést na neuronový,” říká Adam Raška, produktový manažer služby Seznam.cz Prohlížeč, a dodává, že za uplynulý rok tato služba přeložila přes tři a půl milionu cizojazyčných webů, z čehož byla drtivá většina překladů z angličtiny. Jak dále z interních dat vyplývá, lidé využívají tuto funkci nejvíce pro překlady stránek zahraničních internetových obchodů.

Seznam.cz Prohlížeč má vylepšený překladač

„Rozdíl v kvalitě překladu zpracovaném současnými překladači využívající neuronové sítě napodobující činnost lidského mozku je proti dřívějším frázovým překladačům velmi výrazný. Dnešní verze je velmi kvalitním pomocníkem, který umožňuje plynule číst cizojazyčný text. Jsem proto velmi rád, že ho společnost Seznam.cz zpřístupní svým uživatelům,“ říká ke spolupráci Pavel Ševeček, výkonný ředitel společnosti Lingea.

Nabídka jazyků, ze kterých lze stránky překládat, dosud obsahovala kromě angličtiny také němčinu, francouzštinu, španělštinu a ruštinu. Nově se k nim přidala ještě italština. Funkce je již nyní dostupná ke stažení jak pro verzi Prohlížeče pro počítače, tak v mobilních aplikacích pro operační systémy Android a iOS. 

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích