Iva Frühlingová čeří rozhlasové vlny s novou show na rádiu Expres FM

Hana Holubová 6. prosince 2021

Zpěvačka, modelka, spisovatelka, influencerka a v neposlední řadě máma – to vše sedí na novou moderátorku rádia Expres FM Ivu Frühlingovou. Její nová show IF, kterou si posluchači mohou naladit na pražské frekvenci 90,3 FM (v rámci živého vysílání i podcastu na webu expresfm.cz, ale i v DAB vysílání v Ostravě Plzni a Praze) každý všední den od 10 hodin, bourá tradiční pojetí moderátora coby bezstarostného průvodce dnem. Během hodiny vysílání se svými tématy dostane k nitru posluchače a donutí ho zamyslet se nejen nad sebou, ale i nad svým okolím. S nadsázkou a humorem, ale bez umělého úsměvu, koketuje s tématy jako sex, mateřství, úchylky, sebeláska, ezomatky, vztahy, nevěra, ale i pocuchané nervy, strachy či životní neúspěchy.

Iva Frühlingová tak doplní moderátorský tým rádia Expres FM, který tvoří moderátoři Ranního klubu – Miloš Pokorný, Barbara Hacsi a Michal Plšek – Odpoledního vysílání – Václav Mašinda a Veronika Koloušková, Večerní show s Vladem Pavlíkem, Radkem Honcem a Adélou Elbel a víkendové vysílání s Martinem Vévodou

„Rádio Expres FM poslouchám už od té doby, co jsem se z Francie vrátila do Čech, a baví mě, že hrají kvalitní muziku a jsou trendy, na což tady ostatní nemají dost odvahy,“ říká ke spolupráci Iva a dodává: „Ráda píšu, napsala jsem tři knihy, a ta volnost vytvořit si vlastní scénáře na svůj pořad, kterou mi Expres FM dává, mě moc baví.“

„Neplánuju, žiju okamžikem. Mám to tak celý život. Tím pádem neumím říct, co posluchače čeká, ale za tu chvíli, co na rádiu pracuju, se moje show začíná hodně ubírat směrem k mentálnímu zdraví. Dotýkám se různých témat, o kterých se běžně nemluví. Nebojím se rozebírat třeba úzkosti (kterými jsem sama prošla), to, že vysoká inteligence nemusí být vždycky výhodou, laktační psychózu, krizi středního věku, hlídání dětí, ale i jak je v dnešní společnosti těžké být mužem nebo být úspěšný a s tím spojeným syndromem vyhoření atd. Rozebírám to ze všech stran i s odborníky nebo různými nadacemi, se kterými spolupracuji, jako třeba Úsměv mámy, a dávám do toho všeho i jistou dávku humoru, který je mi vlastní. Zároveň si do pořadu občas pozvu i svého sedmiletého syna nebo kamarádky a kamarády z branže i mimo ni.“

„Tento rok jsme do týmu přivítali dvě nové moderátorské tváře, které předtím v rádiu nikdy nepůsobily, kromě Ivy je to ještě Adéla Elbel, která se přidala k Večerní show. Příští rok se mohou posluchači těšit ještě na jednu větší posilu, která je už moderátorským matadorem,“ prozradil Pierre Beneš, manažer rozvoje rádií Expres FM a Classic Praha.

Iva Frühlingová se narodila v roce 1982 v severočeském městě Litvínově na úpatí Krušných hor do rodiny zaměstnance chemických závodů a rehabilitační pracovnice. I přes svá povolání rodiče poskytli své dceři uměleckou inspiraci díky svým koníčkům, jako sochařství, aktivní hudba, psaní literatury.

Ve svých čtrnácti letech se díky konkurzu francouzské modelingové agentury dostala do Paříže, cestovala po světě a stala se úspěšnou modelkou. Díky agentuře navštěvovala místní gymnázium, kde ji oslovili spolužáci a Iva Frühlingová se v 16 letech stala členkou jejich kapely Turn Over. O tři roky později podepisuje, díky producentům Michélu Elimu a Thierryho Saidovi, smlouvu s hudební společností Virgin. Následovala její první skladba Oú Tu Veux Quand Tu Veux a album Lítvinov. Písně jako Oú Tu Veux Quand Tu Veux a La Muerte sklízely úspěchy ve francouzských a belgických hitparádách. Podařilo se jí celkem třikrát vystoupit v slavném koncertním sále L’Olympia Bruno Coquatrix a to ve spolupráci se zpěvákem Raphaelem a později pak s Jean Louisem Aubertem. Dále v sále Le Grand Rex a La Cigale v Paříži s Benjaminem Biolayem. V roce 2004 hostovala na albu Négative oblíbeného francouzského zpěváka Benjamina Biolayho. Společně nazpívali píseň Une chaise a tokyo. V roce 2004 se vrátila do České republiky a vydala zde desku Litvínov i v České republice. Album bylo ověnčeno platinou a Režisér Filip Renč použil několik písní z tohoto úspěšného alba pro jeho film Román pro ženy. Se známým slovenským zpěvákem Miroslavem Žbirkou rovněž nazpívala úvodní píseň Někdy stačí dát jen dech pro seriál televize Nova Ordinace v růžové zahradě.

V roce 2005 se provdala za populárního zpěváka kapely Kryštof Richarda Krajča. Jejich manželství skončilo po roce rozvodem. V pohádce režiséra Jiřího Stracha Tři životy (2007) se objevila v roli černé princezny, mluvené však hlasem Zuzany Stivínové mladší. Svoji roli dostala i v televizním filmu Filipa Renče Vetřelci a lovci: krutá nevěra. V září 2014 se jí narodil syn Adam, partnera Jana si brala měsíc před porodem a jejich vztah stále trvá. Kromě účinkování v různých televizních pořadech, talkshow a galavečerů, vystupovala v pořadu televizní stanice Prima Cool Applikace, kde se svým kolegou Mikolášem Tučkem popisovala novinky ze světa mobilní aplikací. Doposud vydala 5 řadových alb a svoji tvorbu v roce 2009 shrnula na výběru Retrospective. Letošní rok pak přinesl dva nové singly – Tik Ťak ve spolupráci s DJ Roxtar a Dafonic. Získala několik ocenění v anketách Žebřík a Český slavík a zúčastnila se soutěže Eurovize nebo Stardance.  Je autorkou několika úspěšných knih a v minulosti psala pro časopis Elle.

Rozhovor s Ivou

Foto: David Neff/Seznam.cz
Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích