V rádiu Expres FM nově vysílá Hacsiko, za pomocí umělé inteligence vytvořený hlas Báry Hacsi z Ranního klubu

Hana Holubová 21. června 2023

Rádio Expres FM, patřící internetové jedničce Seznam.cz, se stalo první soukromou stanicí v České republice, která zařadila do svého živého vysílání syntetický, ve spolupráci s umělou inteligencí vytvořený hlas moderátorky. Hacsiko [Hačiko] ho propůjčila skutečná Bára Hacsi, kterou posluchači znají z moderování Ranního klubu Expres FM.

Jde o první verzi stále ještě testovací moderátorky. V nočním vysílání bude Hacsiko mluvit jako běžný moderátor, komentovat dění ve světě i odehrané písně. Každé její vystoupení ovšem posluchači poznají díky jinglům a oznámení před a po konci vysílání, které upozorňuje na fakt, že vstupy zpracovala umělá inteligence.  

Na projektu syntetického hlasu začal tým Seznam Zpráv pracovat letos v březnu, ostrou premiéru si Hacsiko odbyla 21. června v hlavním denním čase od 10 do 11 hodin. „Právě rychlost, s jakou se náš tým dokáže pohybovat, dokonale demonstruje potenciál umělé inteligence. Nechceme AI v obsahu využívat, aby nahradila kreativitu lidí. Máme to štěstí, že pro nás pracují ti nejlepší novináři, editoři a moderátoři. AI v obsahu ale rozšiřuje naše kapacity, začneme efektivně vytvářet nadstavby, v případě rádií třeba regionální nebo zájmové ‚klony’ vysílání. Kvalitní a originální obsahy, které vznikají v redakcích Seznam Zpráv, se začnou postupně šířit i syntetickým hlasem,“ říká Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií.

Ten zdůrazňuje, že firma Seznam Zprávy, a. s., při rozvoji technologií umělé inteligence v obsahu postupuje podle kodexu pro práci s nástroji AI, který vznikl hned na počátku projektu.

Jak Hacsiko technicky funguje

Dramaturgii vysílání syntetického hlasu lze nastavit plně automaticky, v rádiu Expres FM však příprava bloků probíhá pod dohledem člověka. Při prototypování možností hlasu Hacsiko testuje tým i automatické generování textů, v první fázi systém GPT-4 od společnosti Open AI. Moderátorské vstupy Hacsiko jsou definovány sadou příkazů, mezi které patří například cílová skupina, zájmy posluchačů, délka vstupu či jazykový styl. Celkovou syntézu a modelaci hlasu pro Seznam Zprávy zajišťuje česká firma MAMA AI. Tato technologie umožňuje rovněž definovat, jaké osobnostní rysy má projev syntetické moderátorky mít. Důvěryhodnost zdrojů zaručuje výběr obsahů výhradně z obsahových služeb Seznam.cz (Seznam Zprávy, Proženy.cz, Garáž.cz či Expresfm.cz). Vygenerované scénáře následně kontroluje dramaturg rádia, který finální vstupy zadá do generátoru syntetického hlasu. Vytvořený audio výstup opět zkontroluje, až poté smí moderátorka Hacsiko do vysílání. Celý vstup má ve vysílání svůj specifický zvukový podkres, Hacsiko mluví do intra hudebních skladeb tak, jako to dělají klasičtí moderátoři Expres FM. 

„S Hacsiko plánujeme pravidelné noční vysílání, které jsme doposud pokrývali jen hudbou. Čeká nás samozřejmě dlouhá fáze učení a vylepšování, současný hlas je jen první skromnou verzí toho, co vše bude jednou možné. Ale již teď máme rozpracovaných několik dalších hlasových modelů pro další využití AI v obsahu,“ říká Jiří Špaček, zástupce ředitele pro rozvoj zpravodajství a rádií, který má projekt Hasciko na starosti.

Hacsiko

Rozšíření rádia Expres FM a personalizace rádiových stanic

Rádio Expres FM, hudební stanice pro posluchače z Prahy a středních Čech, po akvizici Seznamem věnuje stále větší energii rozšiřování zásahu mimo klasické terestrické vysílání. Tým připravuje vlastní obsah pro web i aplikace, zároveň posiluje i v produkci podcastů. Stanice rovněž začala experimentovat s lokálním obsahem, prvním projektem je vysílání v Plzni a na západě Čech, které je posluchačům dostupné od letošního jara.

„AI technologie nám umožní nahrazovat nekreativní složky vysílání, a to především tam, kde alespoň prozatím není třeba tolik složitých rozhodnutí nebo procesů. A zároveň nám může pomoci v moderní personalizaci rádiových stanic v mobilních a online verzích, což je směr, na který se chceme hodně soustředit,“ říká Pierre Beneš, manažer rozvoje rádií Seznamu.

Rozhovor Báry Hacsi o Hacsiko naleznete v souborech ke stažení

Rozhovor Báry Hacsi o Hacsiko naleznete v souborech ke stažení.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích