Duben ve feedu na Seznamu? Čtenáře zajímala válka, některé weby to přehnaly s příběhy

17. května 2022

Zajímá vás, které články minulý měsíc u čtenářů bodovaly? Přinášíme vám výběr témat, která ve feedu na domovské stránce Seznamu nejvíce rezonovala.

Slova ruských představitelů o tom, že Lotyšsko má neonacistické sklony, zaujala čtenáře Feedu natolik, že se článek stal v dubnu nejčtenějším. Hrozba Kremlu směrem k Lotyšsku zazněla kvůli tamnímu rozhodnutí udělat z 9. května (dne, kdy si Rusové připomínají kapitulaci nacistického Německa), den vzpomínky na oběti ruské agrese.

Do TOP 10 nejčtenějších dubnových článků se ozvěny války na Ukrajině dostaly ještě ve dvou textech – když Putin změnil strategii války a také text o jeho údajné postupující nemoci. Druhým nejčtenějším textem měsíce byl návod, jak pomocí spreje WD-40 očistit SPZku a předejít tak případné pokutě za nečitelnost poznávací značky. A přitom taková blbost, nabízí se hláška z filmu Pelíšky.

A motoristická tématika byla v nejčtenější desítce i podruhé, tentokrát s článkem, co znamená položená motorkářská helma na silnici.

Čtenáře zaujaly i články bulvárnější, v TOP 10 figurují texty o aféře diplomata Martina Stropnického, o smrti Josefa Aloise Náhlovského nebo údajném novém vztahu Ivany Gottové.

A co zaujalo nás?

Taky to byly články o Ukrajině. Ovšem nezaujaly nás v dobrém slova smyslu. Na webu jednoho z partnerů se totiž nejprve objevil příběh Ukrajinky Zoji, která označuje Ukrajince za hrozbu pro Čechy. O den později byla Ukrajinka Zina z Čechů zklamaná. Další den Ukrajinka Alyona oznámila, že Češi nepoužívají mozek. Následovala Anastasia, podle které Češi nejsou moc chytří. Všechny náhodou anonymně a bez fotografie. A aby jich nebylo příliš (což samozřejmě dávno bylo), následovala série článků, ve kterých mluvili zase Češi, kteří mají Ukrajince za manžele či partnery. A buď se za Čechy styděli, nebo je rovnou označili za ubožáky či chudáky. Všechno opět anonymně, jak jinak.

Nedůvěryhodné články, které jen kopírují a navíc podporují národnostní nenávist, publikovat nebudeme. Obratem jsme je zamítli, přestože šéfredaktor webu tvrdil, že má všechny příběhy nahrané na diktafonu. Mít času nazbyt, jdu si je poslechnout!

Úspěšný květen!

Tereza Strnadová, šéfeditorka Homepage Seznam.cz

Sdílet na sítích