Strukturovaná data a jejich zpracování ve Vyhledávání – 6. díl: Eventové snippety

8. srpna 2022

Obsahuje vaše stránka informace o volnočasových aktivitách a chtěli byste, aby se u nich ve výsledcích vyhledávání zobrazovaly podrobnější popisky? Pokud ano, stačí využít strukturovaná data. Jestliže nevíte, co to vlastně je a proč byste je měli chtít využívat, přinášíme vám náš seriál, který vám o strukturovaných datech řekne vše potřebné.

V prvním dílu jsme vám představili typy strukturovaných dat a jejich využití. Ve druhém jsme se věnovali produktovým snippetům. Ve třetím jsme se podívali na snippety k videím. Ve čtvrtém dílu jsme popsali snippety ke článkům. V zatím posledním díle jsme se věnovali snippetům k receptům. V této části se více dozvíte o tom, jak za pomoci strukturovaných dat rozšiřujeme snippety k eventům.

Jak rozšiřujeme naše eventové snippety?

Eventové snippety zobrazujeme ve výsledcích přirozeného hledání. Tyto snippety rozšiřujeme díky strukturovaným datům o následující parametry:

  • Jméno události
  • Popis události
  • Náhled události
  • Místo konání
  • Datum konání

Pokud se v dokumentu nachází seznam událostí, zobrazujeme z něj 3 položky s nejbližším datem konání. 

Jak získáváme strukturovaná data pro eventy?

Strukturovaná data pro zmíněné parametry parsujeme přímo ze zdrojového kódu konkrétní stránky. Většinu jich získáváme z anotací typu schema.org/Event. Pokud v anotacích typu schema.org chybí náhled, zkoušíme ho doplnit z anotací typu Open Graph. O těchto dvou typech strukturovaných dat jsme psali v prvním díle této série.

Vyhledávání má výsledky. Pomoz nám, aby byly co nejlepší
Chceš pracovat na vyhledávači, který denně používají miliony lidí? Baví tě kódování, analýza dat nebo produktový management? Oceníš smysluplnou práci v české internetové jedničce, pružnou pracovní dobu, techniku na přání a super kolegy? Pojď k nám do Seznamu! Všechny potřebné informace najdeš tady

Jak správně vyplnit strukturovaná data?

Aby se v našem vyhledávání strukturovaná data zobrazila, je potřeba je správně vyplnit. V ukázce kódu, který můžete přidat do zdrojového kódu své stránky, vidíte, jak lze nadefinovat parametry události. U detailu každého parametru najdete informace o tom, v jakém formátu by měl být. U těchto typu snippetů jsme schopni parsovat více událostí z jedné stránky. To se hodí například pro stránky obsahující souhrn událostí ke konkrétnímu datu, pro konkrétního umělce nebo místo.

Ukázka schema.org

<script type="application/ld+json">
{
    "@context": "https://schema.org",
    "@type": "Event",
    "name": "Alicia Keys v Praze",
    "description": "Alicia Keys je patnáctinásobná…",
    "image": "alicia_keys.jpg",
    "location": {
        "@type": "Place",
        "name": "O2 arena",
        "address": {
          "@type": "PostalAddress",
          "streetAddress": "Českomoravská 2345/17",
          "addressLocality": "Praha 9",
          "postalCode": "190 00",
        }
  },
    "startDate": "2022-06-25",
    "endDate": "2022-06-25"
}
</script>

Jméno (name)

  • Používáme pro co nejpřesnější výběr výsledku vyhledávání.

Popis (description)

  • Pokud není k dispozici, použije se popisek stránky jako takové.

Náhled (image)

Podporujeme více možností zápisu:

Místo konání (location)

  • https://schema.org/Place umožňuje specifikovat položku name s názvem místa konání. Pro unikátní budovy (Státní opera, Nová scéna Národního divadla, Rudolfinum) může být i tato hodnota dostačující.
  • https://schema.org/PostalAddress specifikuje podobu poštovní adresy pro místa méně známá či nejednoznačná. Může být specifikována jako jedna z položek objektu Place nebo zcela samostatně.
  • https://schema.org/GeoCoordinates pak může sloužit k zadání souřadnic místa konání, například pro události konající se v přírodě nebo na jiném neobvyklém místě. Objekt by měl být specifikován jako položka geo u struktury Place.
  • Obecně platí, že je lepší uvést pro místo konání události co nejpřesnější informace. Tím spíše, pokud se nejedná o dobře známou budovu nebo prostory.
  • S nalezením místa konání události pomohou potenciálním návštěvníkům Mapy.cz nebo hledání na Seznamu.
  • Jako místo konání by se nikdy neměla používat adresa pořadatele, pro takovou informaci slouží položka organizer

Datum konání (startDate, endDate)

  • Mělo by být ve formátu ISO-8601.
  • Užitečné rady ohledně zápisu datumu společně s problémovými případy naleznete v jednom z předešlých dílů této série.
  • Pokud se událost koná jednorázově, stačí vyplnit položku startDate. U déletrvajících událostí jako jsou festivaly, výstavy atd. je potřeba vyplnit i položku endDate.

TIP
Doporučujeme zvážit vyplnění i dalších parametrů kromě výše zmíněných. Například typ události, seznam účinkujících, informaci, zda je event online nebo offline nebo cenu vstupenek. Tyto parametry v současné době v našem vyhledávání sice nezobrazujeme, ale v budoucnu by se to mohlo změnit.

Jak otestovat, že jste strukturovaná data vyplnili správně?

Pokud jsou strukturovaná data správně vyplněna, časem se zobrazí v našich eventových snippetech. Správnou implementaci si můžete zkontrolovat hned, přes https://search.google.com/test/rich-results. Zadáte URL své stránky a spustíte analýzu. Pokud jste data správně vyplnili, bude sekce Event u sebe mít zelenou fajfku”.
V případě, že narazíte na jakékoliv problémy se strukturovanými daty v receptových snippetech, můžete nám je oznámit pomocí tlačítka Zpětná vazba přímo ve výsledcích vyhledávání nebo zaslat na vyhledavani@firma.seznam.cz.

Petra Kubernátová

Sdílet na sítích