Hledáme posily, které baví C++. Přijďte nám ukázat, co umíte

30. listopadu 2022

Rozbuší se vám srdce, když vidíte zajímavý kus kódu, a chcete se podílet na velkých věcech s reálným dopadem? Staňte se součástí seznamáckého vývojářského týmu, který vytváří služby a aplikace pro miliony uživatelů. Aktuálně pátráme po talentovaných C++ programátorech a programátorkách. Možná jste to právě vy.

Ať už se s C++ teprve seznamujete, nebo patříte mezi rutinéry, nemusíte se bát, že bychom vás v Seznamu hodili do vody a nechali plavat. Nováčci si u nás nejprve osahají už existující kód nebo datové struktury při úkolech, které se týkají dávkového zpracování dat. Až poté postupně pronikají do hlubin indexace, hledání a výpočtu relevance. Samostatné úkoly tak řeší až ve chvíli, kdy se na ně cítí. A zkušenější kolegové jsou jim k dispozici s radami i praktickými tipy.

Jak naši programátoři s C++ pracují? Na to jsme se zeptali Honzy Havelky. Ten vede tým, který se stará o to, aby vás Mapy.cz dovedly přesně tam, kam potřebujete. Asi sami poznáte, že pro Honzu je tento programovací jazyk denním chlebem:

„C++ primárně používáme v backendových systémech, které obsluhují denně desítky milionů požadavků při nízké latenci. Důvodem je řádově vyšší výpočetní výkon a podstatně nižší paměťová náročnost oproti jiným programovacím jazykům. To se nám hodí i v aplikacích, které zpracovávají velké množství dat, což platí i pro službu Mapy.cz, kde jsou uložené stovky milionů záznamů. C++ využíváme při hledání a našeptávání, kdy potřebujeme rychle zpracovat příchozí dotaz. Miliony dokumentů díky němu zvládneme prohledat tak, abychom výsledek zobrazili v řádu desítek milisekund.“ popisuje Honza.

Práce v Seznamu? Prozkoumejte výhody, které našim lidem nabízíme.

Mezi klíčové služby Seznamu patří také Vyhledávání. Od našeho kolegy Daniela Mészárose, šéfa vývojového týmu, který pečuje právě o Vyhledávání, jsme zjišťovali, kdy programátoři po C++ sahají:

„C++ využíváme všude tam, kde je zásadní požadavek na rychlost zpracování dat a kde chceme mít pod kontrolou správu paměti. Kvalita odpovědí na dotazy uživatelů Vyhledávání spoléhá na zpracování velkého množství dokumentů a pro dobře fungující relevanci k nim musíme spočítat stovky signálů. A podobně je na tom i indexace. Relevanci v hledání dost pomáhá, když v dokumentu kvalifikovaně zhodnotíme jeho vlastnosti. Ke slovu se dostávají různé klasifikátory nebo jazykové analýzy. Neocenitelná je i blízkost jazyka k operačnímu systému, v našem případě Linuxu.“ vysvětluje Dan.

Zní to jako něco, co by vás bavilo? Mrkněte na otevřené pozice, kde se vám bude hodit znalost C++. A pokud vás některá z nich zaujme, dejte nám o sobě vědět.

Za tým HR se na vás těší Eva Juraszková a Elena Burianková.

Sdílet na sítích