Seznamácký AI Meetup zaujal stovky hostů

V Seznamu jsme 2. listopadu uspořádali AI Meetup zaměřený na velmi aktuální téma – velké jazykové modely (LLM, Large Language Models). Přednášky zaměřené na vývoj a praktické využití velkých jazykových modelů na místě i online zaujaly několik stovek technologických nadšenců. A my vám teď přinášíme krátký report z akce i prezentace, které si můžete stáhnout.

Na technologickém meetupu, který byl součástí Dnů AI 2023, vystoupili výzkumníci ze Seznamu, externí přednášející z firem The MAMA AI a Salted CX i zástupce akademické sféry – Jan Šedivý z ČVUT. Hosty tematicky uvítala naše syntetická moderátorka Hacsiko, na kterou v roli průvodců navázali Veronika Krejčířová a Vítek Líbal ze Seznamu. O účast na meetupu byl velký zájem – přednášky si přišlo osobně poslechnout 80 hostů a dalších 300 lidí se zaregistrovalo k online sledování akce.

Po sérii vystoupení následoval networking, během kterého hosté mohli sdílet své zkušenosti s velkými jazykovými modely, a navíc získat užitečné kontakty na kolegy z oboru. Mrkněte se, jaké přednášky na meetupu zazněly, a stáhněte si je ve formě prezentace.

Výzkumníci ze Seznamu: Náš život s velkými i malými jazykovými modely

Zástupci Seznamu Martin Bachura, Jakub Náplava a Jan Petrov prozradili, s jakými modely aktuálně pracují, a představili také generativní jazykové modely (LLM) jako směr, kterým se Seznam coby česká internetová jednička rozhodl vydat. Prostor věnovali také seznamáckému Vyhledávání a sémantickým jazykovým modelům, které zajišťují, že vyhledávač na uživatelský dosah doručí ten nejrelevantnější výsledek.

Martin Čmejrek: Velké jazykové modely v prostředí firmy

Spoluzakladatel společnosti The MAMA AI ve své přednášce hovořil o výzvách, které do IT firmy přináší využívání LLM. Jazykový model, který je trénovaný na veřejných datech, je totiž třeba naučit správně používat proprietární firemní kód a „vysvětlit“ mu, jak funguje firemní kultura. Martin Čmejrek celý proces popsal pomocí ukázek z praxe.

Jan Šedivý: Hodnota konverzační AI pro zákazníky a zaměstnance

Jan Šedivý z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT se zaměřil na konverzační AI a mobilní konverzační aplikace, které jsou založené na velkých jazykových modelech. Hostům meetupu představil demo aplikace s realistickými avatary a poté se věnoval rozboru architektur různých technologií a jejich vhodnému využití pro průmysl i běžné spotřebitele.

Martin Váňa: Analýza dialogů a jejich využití pro Customer Experience

Startup Salted CX vyvíjí softwarovou platformu, která umožňuje efektivní řízení komunikace mezi kontaktním centrem a zákazníky. Martin Váňa, který se v rámci Salted CX věnuje rozvoji strojového učení, se v prezentaci zaměřil na analýzu reálných dialogů v kontaktních centrech a data, která z nich lze získat. Zmínil také nedostatky otevřených datasetů a modelů i problémy s reprezentacemi. A na závěr pojmenoval potíže, které se s použitím velkých jazykových modelů mohou pojit. 

Martin Lohner: Jazykové modely v reklamních systémech Seznamu

K čemu se v Seznamu využívají jazykové modely? To v rámci své prezentace popsal produktový manažer Martin Lohner. Pomohly mu s tím vybrané úlohy, které se běžně řeší v reklamních systémech. Martin v rámci svého vystoupení také pojmenoval nové možnosti a výzvy, které s sebou překotný rozvoj jazykových modelů přináší. 

Vysoký počet hostů, kteří se meetupu fyzicky i online zúčastnili, podtrhl, jak zásadním tématem velké jazykové modely v současnosti jsou. Seznam patří mezi největší české technologické firmy, a proto je logické, že má s LLM do budoucna velké plány. I proto už chystáme další setkání pro technologickou komunitu i fanoušky umělé inteligence.

Na jaře plánujeme uspořádat akci zaměřenou na strojové učení a na podzim bychom rádi navázali meetupem, který se bude věnovat AI technologiím i velkým jazykovým modelům. O akcích vás budeme včas informovat na našich sociálních sítích, tak nás nezapomeňte sledovat.

Za HR marketing Petra Jalovecká

Sdílet na sítích