Co rozhoduje o výběru realitní kanceláře? Osobní zkušenost i online recenze

Petra Váňová 27. února 2023

Podle čeho si lidé vybírají realitní kancelář a jaké nástroje pro srovnání cen nemovitostí používají? Na to se zaměřil průzkum STEM/MARK. A vyplynulo z něj mimo jiné i to, že nejnavštěvovanějším českým online realitním portálem jsou Sreality.cz.

Pokud jde o výběr realitní kanceláře, pro dotázané je nejdůležitější předchozí dobrá zkušenost. Dalším parametrem, kteří lidé sledují, jsou recenze na internetu. Svou roli při výběru ale hraje i způsob, jakým se realitní kancelář prezentuje navenek, i velikost kanceláře.

Výběr realitní kanceláře

Víte, že na Sreality.cz nově najdete také nabídku podílových nemovitostí?

Průzkum také ukazuje, že služeb realitních kanceláří i nástrojů pro srovnání cen nemovitostí častěji využívají vysokoškoláci. Cenovou situaci na realitním trhu lidé sledují průběžně a online. Nejnavštěvovanějším online realitním portálem jsou Sreality.cz, což potvrzují i data společnosti NetMonitor. Sreality.cz pro srovnání cen přitom nejčastěji využívají lidé do 44 let s vyšším vzděláním, kteří žijí ve větších městech.

Dalšími oblíbenými nástroji služby Sreality.cz jsou Investiční kalkulačka a Vývoj cen nemovitostí. Nejčastěji je využívají muži ve věku od 45 do 49 let s vysokoškolským vzděláním. Oba nástroje vychází z pravidelně aktualizovaných dat Sreality.cz a uživatel v nich přehledně zjistí, jak se pohybují ceny nemovitostí i pronájmů v konkrétních regionech

Celkem 80 % dotázaných by při výběru nemovitosti využilo Cenový kompas, a to zejména ti, kteří průběžně sledují vývoj cen na trhu. Více než 60 % respondentů uvedlo, že by při výběru nemovitosti využili Investiční kalkulačku. Ta zajímá především lidi z velkoměst a dále ti, kteří v budoucnu plánují obrátit na realitní kancelář.

Zdroj: STEM/MARK, 21. 9. – 27. 9. 2022, N = 609, uživatelé webových stránek nabízejících reality, metoda CAWI

Petra Váňová

Konzultant inzertních služeb senior

Sdílet na sítích