Skutečné české záhady. Klíma s Marešem odhalují tajemné příběhy v novém podcastu

Hana Holubová 13. února 2023

Reportéři Josef Klíma a Jaroslav Mareš připravili pro Seznam Zprávy novou minisérii s názvem Skutečné české záhady. Zaměří se na největší tuzemské vyřešené i nevyřešené události. 

Podcastová série Skutečné české záhady přivádí zpátky k mikrofonu investigativního reportéra Josefa Klímu ‒ původní hlas true crime podcastu České podsvětí, který od roku 2020 nasbíral přes pět milionů digitálních poslechů. 

Vedle něj usedne Jaroslav Mareš, spisovatel, reportér a autor úspěšných pořadu TaJeMné podzemí či Badatelé a webu Badatele.net, který odhaluje historická tajemství a zakázaná a nedostupná místa. Společně s Josefem Klímou a Marcelou Sobotkovou působí na Seznam Zprávách v investigativní rubrice s názvem Tým Josefa Klímy.

Celkem pět dílů Skutečných českých záhad odstartuje v pondělí 13. února epizodou o sérii výbuchů před krajskými a okresními sídly KSČ v 80. letech 20. století. Série se zaměří i na setkání československé armády s UFO a odhalí zákulisí legendy o štěchovickém pokladu.

„S Josefem Klímou a Jaroslavem Marešem se pouštíme na pomezí žánru historie a mystery, který v podcastech patří mezi posluchačsky nejpopulárnější. Mezi oběma reportéry funguje skvělá chemie – Pepa Jardu ve vyprávění usměrňuje jako ten větší skeptik z dvojice, ale je vidět, že příběhy, na kterých jako reportér v 80. a 90. letech sám pracoval, jej stále přitahují. Nevylučuji, že sérii ještě prodloužíme,” říká Radek Kedroň, zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv pro audio a investigativu.

„Jsem ráda, že se s Pepou Klímou vracíme k podcastovému formátu. České podsvětí je fenomén, který Seznam Zprávy v audiu ‚nakopl‘ a ukázal, že i podcast může být blockbuster. Jsem zvědavá, jak posluchači přijmou více garážový, povídací formát,“ dodává Hana Němečková, šéfproducentka podcastů Seznam Zpráv.

Na sérii Skutečné české záhady spolupracuje editor Vojtěch Krasnický a sound designer David Kaiser z podcastu 5:59. Podcast vzniká v zázemí investigativního a podcastového týmu Seznam Zpráv, kde v posledním roce vznikly tři investigativní minisérie z cyklu Odkryto: Práskač, Služebná mocných a Gučiho archiv nebo podcastová série Prohnilí Jaroslava Kmenty

Nejposlouchanějším podcastem z dílny Seznam Zpráv je co do celkového počtu přehrání pořad 5:59 Lenky Kabrhelové. Na Seznam Zprávách loni nasbíral 613 tisíc přehrání na webu a v aplikacích 3,5 milionu stažení. Druhým nejposlouchanějším podcastem je Ptám se já, rozhovory Marie Bastlové s 460 tisíci přehrání audia na webu Seznam Zpráv a 2,7 milionu stažení v aplikacích třetích stran. Třetí je politická talkshow Vlevo dole Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího – loni měla přes 2 miliony stažení v aplikacích a 530 tisíc poslechů na webu Seznam Zpráv.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích