Je SCIF sci-fi? Přidejte se k nám do týmu a zjistíte to

14. března 2023

Seznam Compute Infrastructure (SCIF) je privátní cloudová platforma šitá na míru Seznamu. Je postavena primárně na open source technologiích a slouží jako základna pro vývoj a provoz našich služeb. Abychom zjistili, jestli je SCIF opravdu sci-fi, vyzpovídali jsme kolegy Vlastu Zemana a Honzu Mojžíše, kteří nám svou práci představí.

Jaký je tvůj hlavní úkol tady v Seznamu?

Vlasta: V Seznamu se společně se spoustou dalších lidí podílím na provozu, rozvoji a budování infrastruktury ve formě interního cloudu, kterou nazýváme SCIF. Jde o platformu, kterou využívají ostatní kolegové pro vývoj a provoz služeb Seznamu. Já osobně mám na starost databázovou část SCIFu. Takže mým hlavním cílem je vytvářet dobré podmínky pro práci několika týmů, které budují, provozují a rozvíjejí interní „as a service“ databázové služby, a spolu s nimi hledat nové možnosti, jak databázové technologie v Seznamu efektivně využívat. Tyto databázové služby jsou pak zásadní součástí architektury služeb Seznamu, které využívají milióny našich uživatelů.

Honza: Mým hlavním úkolem je rozvíjet cloudovou infrastrukturu v Seznamu tak, abychom poskytli vysoce stabilní prostředí pro provozování služeb, jako jsou Email, Homepage, Vyhledávání nebo Sklik. Zaměřuju se na nástroje, které nazýváme „developer tools“, aby vývojáři měli užitečné a hlavně spolehlivé nástroje pro svou práci. Mezi ně patří uložiště různých typů balíčků – třeba Docker, Debian, Pypi Npm a další – nebo Gitlab, ve kterém máme v Seznamu zdrojové kódy a využíváme ho pro CI/CD.

Jaké technologie používáte?

Vlasta: Technologie, se kterými pracujeme, můžeme rozdělit na dvě skupiny. Do jedné patří ty, které jsou našimi týmy poskytovány jako služba ostatním v Seznamu a které jsou pak součástí architektury našich služeb. Patří mezi ně MySQL, PostgreSQL, Elasticsearch, Redis a další. Ve druhé skupině jsou technologie, které využíváme pro poskytování „as a service“ databázových služeb. Těch je velké množství a patří sem automatizační, IaaC, monitoring, deployment technologie, platformy nebo nástroje jako jsou Kubernetes, Openstack, Docker, Ansible, Terraform, Helm, Prometheus a další. Používáme také programovací nebo skriptovací jazyky, jako jsou Python, Go nebo Bash.

Honza: V našem týmu dbáme na to, abychom měli naše technologie rovnoměrně rozdělené mezi produkty, které si sami vyvíjíme, a open source technologie, které pouze spravujeme. Díky tomu je naše práce různorodá a neztrácíme přehled o trendech v oboru. U věcí, které si vyvíjíme sami, používáme jako hlavní programovací jazyk Python. Pro scriptování využíváme Bash, některé věci máme v jazyce Go. Pro deployment do provozu používáme Docker a Kubernetes.

Sdílení výsledků i inspirace na společné snídani s retrospektivou

Tým SCIFu se pravidelně schází, aby se jeho členové ohlédli za uplynulým obdobím a shrnuli si, co se jim povedlo a kde naopak vidí příležitosti ke zlepšení. Do retrospektivy jsou zapojeni všichni, od juniorů až po manažery, a setkání se obvykle účastní i ředitel technického oddělení Vlasta Pečínka. U dobré snídaně mohou členové týmů probrat, na čem aktuálně pracují, a sdílet užitečné tipy z praxe. A na dalším „retru“ se mohou pochlubit, jak své projekty posunuli.

Jaká část tvé práce tě nejvíc baví?

Vlasta: Toho je víc. Baví mě zajišťovat, aby jednotlivé týmy i konkrétní lidé v nich měli vhodné podmínky pro svoji práci i rozvoj. I díky tomu mohou vznikat pěkné SCIF služby, které jsou provozovány kvalitně a s vysokou dostupností. Zároveň se rád podílím vytváření architektury našich služeb i na tom, jak by měla služba vypadat. A to jak z pohledu uživatele, tak i z hlediska jejího udržitelného provozu. Tady vzniká velký prostor pro kreativitu každého člena našich týmů. Zábavné jsou i diskuze s našimi uživateli o jejich představách, potřebách a požadavcích na SCIF služby, které nám často poskytují nové impulsy a úhly pohledu.

Jak u vás probíhá zaškolení nových kolegů a na co se u vás můžou těšit?

Honza: Můžu jim slíbit, že je čeká zajímavá práce. Nové kolegy postupně provedeme všemi technologiemi, které ve SCIFu používáme, seznámíme je s tím, co poskytují další SCIFové týmy, a vysvětlíme jim, jak probíhá spolupráce mezi týmy. Jakmile je tato fáze za námi, mohou se noví kolegové vrhnout do samostatných úkolů.

Co tě v práci inspiruje?

Vlasta: Obecně jsou to především lidé. Jak ti v našich týmech, kteří provozují a vytvářejí naše SCIF služby a mají spousty nápadů, jak službu dále rozvíjet, tak lidé v Seznamu, kteří naše služby využívají. Jejich potřeby, dotazy, ale i jejich způsob používání SCIF služeb je inspirující a odráží se v dalším vývoji. Inspirací a určitým vzorem jsou pro mě samozřejmě i veřejně poskytované cloudové služby. 

Chcete být SCIF(i) s námi? Prozkoumejte volné pozice v týmu a přidejte se k nám. koho aktuálně hledáme?

Za HR marketing Petra Jalovecká

Sdílet na sítích