Částečné, respektive flexibilní úvazky má v zaměstnání pouze sedm procent Čechů

Hana Holubová 11. dubna 2023

Více než polovina Čechů uvažuje o rekvalifikaci a částečné, respektive flexibilní úvazky má v zaměstnání pouze sedm procent Čechů. To jsou hlavní zjištění výzkumné agentury Ipsos, která pro zpravodajský web Seznam Zprávy zpracovala exkluzivní data o zaměstnanosti a trhu práce v Česku. Průzkumu provedeného v březnu se zúčastnilo 1038 respondentů.

Z dat dále vyplynulo, že 52 % všech Čechů aktuálně pracuje na plný úvazek, naproti tomu částečné nebo flexibilní úvazky využívá pouze 7 % lidí. To koresponduje i s daty služby Volnámísta.cz, která disponuje jednou z největších nabídek aktivních pracovních míst v Česku. „Aktuálně máme na Volnámísta.cz 3 280 nabídek práce na zkrácený úvazek. To tvoří přibližně 7,3 % z celkové nabídky inzerátů,” komentuje analytik Pavel Chmelík.

Přibližně polovina Čechů (51 %) uvažuje o rekvalifikaci. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Ipsosu pro Seznam Zprávy. Nejvíc (70 %) o ni mají zájem mladí lidé od 25 do 34 let, místně je nejpoptávanější (64 %) v Ústeckém kraji. Naopak lidé s rodinným příjmem do 25 tisíc čistého měsíčně jsou rekvalifikaci nakloněni nejméně (36 %).

„Lidem často chybí dostatečná kvalifikace nebo dostupnost práce. Je třeba si říct, že nejsme zvyklí, oproti některým západním pracovním trhům, se za prací stěhovat. Dojíždění nějakým způsobem existuje, ale je stále na nízké úrovni,“ komentuje pro Seznam Zprávy výsledky průzkumu ředitel agentury Ipsos Jakub Malý.

„V tomto směru je určitě hodně co zlepšovat. Z průzkumu víme, že zejména u domácností s menšími dětmi je poptávka po zkrácených úvazcích nebo zmiňované rekvalifikaci vyšší. Ve výzkumu nám vyšlo, což nepřekvapí, že flexibilní úvazky mají ponejvíce ženy, nejčastěji ve věku 25-34 let, nejvíce těchto úvazků je v Libereckém kraji,“ dodává Jakub Malý.

Průzkum dále ukazuje, že Češi jsou obecně ve svém zaměstnání spokojeni (33 % velmi spokojeni, 44 % spíše spokojeni; dohromady tedy 77 %). Zajímavé je, že nejspokojenější skupinou jsou v zaměstnání lidé nad 66 let, spokojenost deklaruje 85 % z nich. Naopak lidé v předdůchodovém věku, tedy mezi 55-65 lety jsou relativně nejméně spokojenou skupinou (71 %).

Seznam Zprávy budou využívat data agentury Ipsos pravidelně 

„Průzkumy agentury Ipsos budeme využívat celoročně do našeho projektu Jak se žije v Česku. Každý měsíc se zaměříme na konkrétní téma. Například duben je o práci a zaměstnanosti, květen bude o zdražování, červen pak o bydlení,“ říká zástupkyně šéfredaktora Seznam Zpráv Petra Benešová. Jednotlivá témata budou Seznam Zprávy zpracovávat také ve formě rozsáhlých analýz a reportáží z míst, kde téma daného měsíce rezonuje nejvíce.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích