Cenová mapa Sreality.cz: Prozkoumejte reálné ceny nemovitostí na trhu

Sreality.cz spustily novou Cenovou mapu, která ukazuje skutečné – tedy realizované – ceny prodejů bytů na trhu. Údaje čerpá mimo jiné i z českého katastru nemovitostí, a proto může být užitečným pomocníkem jak pro realitní makléře, tak i pro širokou veřejnost. Cenová mapa je v pořadí třetím analytickým nástrojem, který Sreality.cz svým uživatelům bezplatně nabízejí.

Cenová mapa je třetím analytickým nástrojem Cenového kompasu portálu Sreality.cz a zahrnuje informace o realizovaných prodejích bytů na území České republiky. Prostřednictvím grafů vývoje reálných cen a interaktivních heatmap přehledně zobrazuje cenové rozdíly mezi jednotlivými regiony. Uživatelé si navíc mohou jednotlivé cenové transakce zobrazit v detailu a utvořit si tak vlastní obrázek o konkrétní sledované lokalitě. 

Nová Cenová mapa Sreality.cz.

„V Cenové mapě pracujeme s daty od ledna 2020 a každý měsíc budeme přidávat nové datové údaje. Díky tomu budou mít lidé možnost  sledovat vývoj za různě dlouhá období nebo si porovnat data dvou odlišných časových úseků. Stejně tak jim mapa umožní si vyfiltrovat pouze nemovitosti s konkrétní užitnou plochou,“ vysvětluje Lenka Zichová, produktová manažerka Sreality.cz.

Cenovou mapu, která zobrazuje celé Česko, si uživatelé mohou nechat na stránce  rozpadnout do jednotlivých krajů, okresů i obcí a jejich částí. A podívat se mohou i na reálné ceny nemovitostí ve vybrané ulici.

Chcete data z Cenové mapy použít a citovat? Nezapomeňte uvést zdroj a období analýzy:

Zdroj dat: Cenová mapa Sreality.cz/Cenový kompas Sreality.cz, období prováděné analýzy, N = vzorek (počet prodejů)

Sreality.cz nyní přináší komplexní obraz českého trhu nemovitostí

Cenová mapa díky rozsáhlé datové analýze kombinuje data z několika zdrojů tak, aby uživatelům přinesla co nejkvalitnější a nejpodrobnější informace o trhu nemovitostí. „Primárně využíváme podklady z katastrálních úřadů, které disponují podrobnostmi o všech prodaných nemovitostech v Česku. Tato data zpracováváme společně s údaji z RUIANu (Registru územní identifikace, adres a nemovitostí). U detailů transakcí používáme i vlastní data, která vycházejí z nabídky nemovitostí na největším českém realitním portále Sreality.cz,“ popisuje datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.  

S ohledem na citlivost poskytovaných informací, které jsou určeny pouze pro nekomerční uživatelské využití, Cenová mapa podrobnější informace o transakcích zobrazuje pouze uživatelům, kteří mají účet ověřený skrze BankID. Z důvodu ochrany osobních údajů ale detaily transakcí nezahrnují přesnou užitnou plochu nemovitosti, přesnou adresu nebo číslo bytové jednotky.

I přestože nelze odvodit podrobnosti jednotlivých cenových transakcí, zůstává pravdivost cenových informací zachována a chytrý nástroj zájemcům poskytuje komplexní informace a přehled o aktuálních cenových hladinách na trhu nemovitostí. 

Jaké analytické nástroje lze využít na Cenovém kompasu Sreality.cz?

Portál Sreality.cz aktuálně nabízí svým uživatelům nejen pestrou nabídku nemovitostí, ale i tři analytické nástroje pod hlavičkou Cenového kompasu Sreality.cz, které jsou zdarma. Nástroje jsou dostupné pro širokou veřejnost, realitní makléře i jednotlivé aktéry na trhu (prodávající, kupující, pronajímatelé a pronajímající). Jejich cílem je poskytovat kvalitní informace o trhu nemovitostí a nabídkových i prodejních cenách. Jde o Vývoj cen nemovitostíInvestiční kalkulačku a nově o Cenovou mapu Sreality.cz

Sdílet na sítích