Aura webu v Newsfeedu? Nově se kromě srovnání s ostatními ukáže i skóre kvality

Každý web ve službě Newsfeed má od letošního roku svoji auru. Ta dosud představovala jen jedno číslo, kterým byl percentil úspěšnosti daného webu ve feedu. Aura byla původně vyjádřena číslem od 0 do 1. Nově ale, pro lepší pochopení významu, bude percentil aury vyjádřen hodnotou od 0 do 100 %.

Když má web percentil 100 %, je lepší než všechny ostatní weby, hodnota kolem 50 % znamená průměr a čím blíže je percentil k nule, tím horší je web v porovnání s dalšími.

Vzhledem z rozmanitosti webů ve feedu jsme nyní přistoupili k tomu, že nově každý web uvidí kromě percentilu také svoje skóre kvality. Protože srovnávat do jedné řady weby zpravodajské, publicistické, zájmové, odborné a bulvární prostě není tak jednoduché, aby na to stačilo jedno číslo.

Nové „skóre kvality“ ukazuje, jak kvalitní je obsah konkrétního webu podle našich automatických klasifikátorů (například clickbaitu), originálního obsahu a dodržování novinářských standardů. A to na škále od 0 (špatné) do 1 (nejlepší).

Co je aura webu a jak funguje? To zjistíte v našem článku.

Skóre kvality ale nemusí vždy zcela přesně korespondovat s percentilem webu, tedy srovnáním s ostatními. Může se totiž stát, že tvoříte kvalitní obsah a web má vysoké skóre kvality, ale nižší percentil. Příkladem je konkrétní nejmenovaný web, který má skóre 0,85 – tedy poměrně vysoké. Ale percentil má „jen“ 60 %, tedy lehce nad průměrem. Důvodem může být právě to, že skóre kvality kolem hodnoty 0,85 má mnoho dalších webů.

Aura, nově tedy obě hodnoty, se vypočítává každý den ze 300 náhodně vybraných článků za posledního půl roku. Je jedním z faktorů, které mají vliv na doporučování. Přes léto 2023 prošly klasifikátory vylepšeními, revizí a optimalizací. Pro některé weby to může znamenat skokové zlepšení či zhoršení aury, aura je ale nyní přesnější.

Za Seznam Partner Kristýna Lukšíková

Sdílet na sítích