Tipy trenérů ze Seznamu: Jak na skvělou prezentaci?

19. září 2024

Čeká vás vystoupení na konferenci nebo podobné akci? Naše senior trenérka Bára Janurová se s vámi podělí o tipy, jak se na přednášku dobře připravit. A vy díky nim zjistíte, jak uspořádat obsah, jak by měly vypadat slajdy a nebo jak se pohybovat na pódiu.

Skvělé prezentaci předchází dobré zadání 

Nejdříve si ujasněte zadání s pořadatelem nebo zadavatelem. Pokud nějaké zadání existuje, zjistěte si co nejvíce informací. Kolik času budete mít na prezentaci? Jak budou vypadat prostory? Kdy přesně budete vystupovat? Vystoupení pravděpodobně bude vypadat jinak, pokud budete první, poslední nebo třeba hned po obědě. 

Zároveň si definujte cíl své prezentace. Ta by měla mít jednu hlavní myšlenku a jeden cíl. Zeptejte se sami sebe: Co by si mělo publikum z mé prezentace odnést? Co by lidem mělo zůstat v hlavě po skončení? Co by možná měli udělat? 

Jakmile máte definovaný cíl, můžete začít sestavovat obsah a strukturu prezentace. Vybírejte informace tak, aby co nejvíce podpořily dosažení stanoveného cíle. Cíl by měl fungovat jako filtr pro výběr informací, které do prezentace zařadíte. Méně někdy znamená více – přemýšlejte nad tím, kolik informací odpovídá času, který máte k dispozici. 

Senior trenérka Bára Janurová

Zaujměte hned od začátku a vytvořte si dobrou strukturu 

U množství informací v prezentaci platí, že méně je někdy více. Při tvorbě obsahu proto můžete použít pomůcku „3M“. Jak na to? Informace si rozdělte do tří kategorií:  

  • Musí zaznít – Bez těchto informací cíle nedosáhnete. 
  • Měly by zaznít – Tyto informace podpoří hlavní myšlenku. 
  • Mohou zaznít – Jde o informace, které můžete vynechat, pokud nebude dostatek času a prostoru. 

Myslete na dobrý úvod, mnoho prezentací začíná otřepaným úvodem: „Co nás dnes čeká…“ a pár odrážkami. Pokud máte na konferenci k dispozici 15 až 30 minut, tuto část klidně vynechte. Místo toho se pokuste hned na začátku zaujmout publikum. Použijte vtip, zajímavou informaci, otázku nebo motivaci, proč by vás lidé teď měli poslouchat. Zaměřte se na to, co jim vaše prezentace přinese – to je totiž důvod, proč by vám měli věnovat pozornost. 
 
Závěr prezentace je důležitý, protože mu publikum často věnuje nejvíce pozornosti. Využijte ho k zopakování hlavní myšlenky, výzvě k akci nebo sdělení poselství, které chcete, aby si publikum odneslo. Určitě je vhodné poděkovat, ale není nutné děkovat za pozornost. Inspirujte se například TED přednáškami, kde často na závěr zazní jen hlavní myšlenka a prosté „Díky.“

Vytvořte atraktivní slajdy 

Cokoliv se objeví na slajdu, musí publikum zpracovat. Proto i tady platí, že méně je více. Pokud na slajdech máte příliš mnoho textu, tabulek nebo grafů, zkuste je nahradit dobrou vizualizací – obrázky nebo jiným znázorněním. Prezentace by neměla nahrazovat vás jako řečníka – na slajdech by mělo být jen to, co vizuálně podpoří to, co říkáte. Pokud čtete text ze slajdů, provozujete známou disciplínu „PowerPoint karaoke“, která pro publikum není ani trochu zábavná. 

Pro ověření, zda jsou slajdy v pořádku, zkuste malý test: podívejte se na ně a odpovězte si na otázku, zda by publikum pochopilo sdělení jen na základě slajdů. Pokud ano, možná byste měli zredukovat množství informací, abyste hlavním zdrojem sdělení zůstali vy. 

Když jdete do akce: Jak se pohybovat na pódiu? 

Když vcházíte na pódium, je dobré se nejdříve ukotvit. Postavte se pevně na obě nohy, podívejte se na publikum, usmějte se a v klidu se nadechněte. Začněte až poté, co publikum dotleská. Nemusíte stát na jednom místě – několik kroků vpřed, vzad nebo do stran dodá prezentaci dynamiku. Dbejte ale na to, abyste se neotáčeli zády k publiku a nevstupovali do osvětlené plochy projektoru. 

Mrkněte se také na článek o networkingu od trenéra Lukáše nebo tipy, jak v práci lépe komunikovat, které pro vás připravil náš kolega Milan.

Nejčastější otázka na trénincích prezentačních dovedností zní: „Co s rukama?“ Ideálně by měly být volné, pokud zrovna nedržíte třeba prezentér. Ruce si můžete složit před tělem, ale dbejte na to, aby pohyby působily přirozeně a umožňovaly vám gestikulovat. Přiměřená gesta a pohyb po pódiu vytvářejí dynamiku a autenticitu. 

Příprava jako lék proti nervozitě 

Poslední, ale možná nejdůležitější tip: před samotným vystoupením si svoji prezentaci několikrát vyzkoušejte a ideálně se při tom nahrajte. I když není příjemné se na sebe dívat na videu, jedná se o velmi užitečnou pomůcku. Uvidíte, jak stojíte, jak se pohybujete, jakým způsobem mluvíte, takže můžete prezentaci ještě více vypilovat. 

A co zmínit na úplný závěr? Prezentování je dovednost jako každá jiná – klíčem je příprava a praxe.  

Sdílet na sítích