Seznam IT akademie – Jak fungují relační databáze (MySQL, MariaDB)

9. března 2018 16:00, Otýlie Beníškové 1556/12, 301 00 Plzeň

Seznam IT akademii rozšiřujeme na další pobočku! 9. 3. – 10. 3. 2018 proběhne historicky 1. workshop v Plzni na téma Jak fungují relační databáze (MySQL, MariaDB) na naší pobočce.

Co je Seznam IT akademie?

Seznam IT akademie je série bezplatných workshopů, kterou pořádá Seznam.cz. Workshopy jsou určené jak pro IT nadšence, tak pro zkušené profesionály, kteří se chtějí zlepšit a rozvíjet v konkrétní technologii. Na workshopech nahlédnete pod pokličku vývoje v Seznamu a seznámíte se s projekty, které se v Seznamu řeší. Kurzy zaštiťují vývojáři Seznamu. Účast na workshopech je na základě potvrzené registrace.

Proč bych se měl/a zúčastnit?

  • zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit svoje obzory i o jiné technologie, než které využíváte
  • workshop bude probíhat v menší skupině max. 15 lidí a bude tak prostor věnovat se jednotlivcům
  • pokud úspěšně absolvujete kurz, může vás čekat nabídka práce v Seznamu
  • workshop je pro účastníky zdarma
  • seznámíte se s podobně zapálenými programátory a programátorkami
  • workshop je časově nenáročný a je skloubitelný s prací – workshop bude v pátek v podvečer a v sobotu

Co se dozvíte a pro koho je workshop určený?

Workshop proběhne v termínu 9. 3. – 10. 3. 2018 a je určen jak začátečníkům, tak pokročilým uživatelům a nabídne zajímavá témata jak vývojářům, databázistům tak i DBA a systémovým administrátorům. I když je zaměřen na MySQL technologie, uvedeme obecné principy relačních databázových systémů. Během workshopu probereme nejen základní teorii, ale podíváme se i na konkrétní implementační, architektonické a konfigurační detaily. 

Co vás bude čekat?

Celý workshop bude rozdělen do tří sekcí:

9. 3. 2018  16 – 20 h – Databáze a enginy

Probereme základy teorie databázových struktur. Seznámíme se s forky MySQL (MySQL, MariaDB, Percona) a komponentami ekosystému. Podrobně se budeme věnovat architektuře a konfiguraci enginů MyISAM, InnoDB, MyRocks a TokuDB. Povíme si, jak konfigurujeme databáze v Seznam.cz.

10. 3. 2018 9 – 13 h – Indexování a optimalizace dotazů

Projdeme teorii a praxi indexování (využijeme znalosti architektury enginů z předchozího dne). Vysvětlíme, jak používat explain a tracking dotazů. Nastíníme si funkci optimizeru. Ukážeme  jak interně fungují joiny, subqueries, grupování, řazení dat, temporary tabulky a jak databáze interně pracuje s různými datovými typy. Řekneme si, jak monitorovat a ladit složitější dotazy.

10. 3. 2018 14 – 18 h – Clustering, sharding a replikační mechanismy

Probereme základní teorii asynchronních a semisynchronních replikací. Podrobněji se podíváme na virtualně synchronní replikace (hlavně na Galera replikační modul – MariaDB cluster, PXC). Ukážeme, jak stavíme clustery v Seznam.cz, jak jsme vyřešili shardování, replikaci, multimaster a zálohování.

S kým se potkáte?

Tomáš Komenda

Tomáš se zabývá architekturou a performance tuningem relačních databází již více jak deset let. Posledních pět let se také věnuje NoSQL databázím jako je HBase, Solr, MongoDB, ETL procesům a komponentám hadoop ekosystému. Tomáš je již pravidelným speakrem na mezinárodních konferencích věnovaných databázové problematice. Kromě práce v Seznam.cz přednáší na českých univerzitách, organizuje pravidelné meetupy databázové komunity a vede tutoriály a konzultace.  

Co je nutné znát před workshopem?

  • měli byste mít alespoň základní znalost SQL a návrhu schémat relačních databází (v ideálním případě praxi s MySQL nebo MariaDB)

Pokud máte zájem se workshopu zúčastnit, napište nám na itakademie@firma.seznam.cz. Přihlášení na workshop je možné do 5. 3. 2018. Následně vás budeme kontaktovat s informacemi k dalšímu postupu. V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit na email itakademie@firma.seznam.cz.

Sdílet na sítích