Seznam IT akademie na téma Ansible

8. listopadu 2019 16:00, Praha, centrála Seznam.cz, Radlická 3294/10

Zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit obzory i o jiné technologie, než běžně využíváte?

Přijďte na workshop vedený našimi odborníky. Workshop je zdarma a probíhá v menší skupině, max. 25 lidí, aby byl prostor pro práci s jednotlivci.

Nemusíte si brát dovolenou. Workshop proběhne 8.11. – 9. 11. 2019 u nás na centrále Seznamu v Praze (pátek 16-19 h, sobota 10-16 h).

Pro tento workshop je dobré mít alespoň základní znalost Linuxu a dockeru. Nezapomeňte si prosím přinést vlastní notebook s nainstalovaným nástrojem Ansible ve verzi 2.7 a dockerem.

Co vás bude čekat?

Pátek 8. 11. 16.00–19.00

Prohlídka Seznam.cz

Teoretická část:

– Osvojení pojmů playbook, role, gather fact, vars, aj.

– Standardy ve tvorbě

Sobota 9. 11. 10.00–16.00

Praktická část:

– Inventories

– Role

– Vars

– Jak ukládat hesla

– Využívání gather facts

– Playbooks

– Gitlab-ci

– Awx/tower

Celým kurzem vás provedou administrátoři Petr Krch a Radim Lipovčan, kteří využívají Ansible pro správu téměř 2000 systémů.

Petr Krch – Bigdata engineer teamleader

V Seznamu jsem přes 52 000 hodin (tedy 6 let). Za tu dobu jsem se staral o služby (nebo jejich část) jako Fulltext, Sklik, Mapy, Zboží, Sbrowser a mnoho dalších. Poslední 4 roky jsem na pozici Bigdata system engineer teamleadera. Náš tým se stará o bigdata technologie Seznamu a spravuje přes 1700 fyzických serverů, na kterých běží technologie jako Hadoop, Cassandra, Elasticsearch, Kafka, Docker.

S Ansiblem si hraji asi rok. Nejaktivněji od letošního ledna, kdy jsme celou naší orchestraci zmigrovali do Ansible. Nyní je takto spravováno necelých 2000 systémů.

Radim Lipovčan – Junior bigdata engineer

V Seznamu se zaměřuji na automatizaci provozu IT primárně pomocí Ansible. S Ansible jsem začal pracovat už před 5 lety na vysoké škole, kde jsem své zkušenosti uplatnil i v diplomové práci, která se zabývala v praktické části automatizací deploymentu softwaru. Také mám příležitost automatizovat bigdata infrastrukturu a dále se rozvíjet na skoro dvou tisících serverech, o které se v týmu staráme. Ačkoliv jsem tu v porovnání s ostatními nováček (začal jsem v lednu 2019), tak už jsem měl příležitost o Ansible přednášet na LinuxDays. Také se snažím aktivně spolupracovat i s dalšími členy ostatních týmů, abychom naše služby mohli provozovat lépe a efektivněji.

Registrovat se můžete na e-mailové adrese hana.bartosova@firma.seznam.cz.

Kapacita je omezená, tak na nic nečekejte.

Těšíme se na vás.

Seznam.cz

 

Sdílet na sítích