Seznam IT akademie na téma Relační databáze (MySQL, MariaDB) a SQL

29. listopadu 2019 18:00, Praha, centrála Seznam.cz, Radlická 3294/10

Zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit obzory i o jiné technologie, než běžně využíváte?

Přijďte na workshop vedený našimi odborníky. Workshop je zdarma a probíhá v menší skupině, max. 25 lidí, aby byl prostor pro práci s jednotlivci.

Nemusíte si brát dovolenou. Workshop proběhne 29.11. – 30. 11. 2019 v Praze, na naší centrále Radlická 3294/10 (pátek  18-21 h, sobota 9-16 h).

Co se dozvíte a pro koho je workshop určený?

Workshop je určen jak začátečníkům, tak i pokročilým a nabídne zajímavá témata vývojářům, databázistům, DBA a systémovým administrátorům. I když je zaměřen na MySQL technologie, uvedeme obecné principy relačních databázových systémů. Během workshopu probereme nejen základní teorii, ale podíváme se i na konkrétní implementační, architektonické a konfigurační detaily. Zároveň se zaměříme na některé typické konstrukce a optimalizace SQL jazyka.

Co vás bude čekat?

Program bude rozdělen do tří částí:

Pátek Databáze a enginy

Probereme základy teorie databázových struktur. Seznámíme se s fórky MySQL (MySQL, MariaDB, Percona) a komponenty ekosystému. Podrobně se budeme věnovat architektuře a konfiguraci enginů InnoDB a MyRocks (okrajově TokuDB, MyISAM). Povíme si, jak konfigurujeme databáze v Seznamu.

Sobota dopoledne Indexování a optimalizace dotazů

Projdeme teorii a praxi indexování (využijeme znalosti architektury enginů z předchozího dne). Vysvětlíme, jak používat explain a tracking dotazů. Nastíníme si funkci optimizeru. Ukážeme, jak interně fungují joiny, subqueries, grupování, řazení dat, temporary tabulky a jak databáze interně pracuje s různými datovými typy. Řekneme si, jak monitorovat a ladit složitější dotazy.

Sobota odpoledne Rozumíme SQL konstrukcím (praktická část formou tutorialu)

Projdeme si základy návrhu normalizovaného i denormalizovaného schématu. Probereme konkrétní konstrukci dotazů, se kterými se v Seznamu setkáváme.

Co byste měli znát před workshopem?

  • měli byste mít alespoň základní znalost SQL a návrhu schémat relačních databází (v ideálním případě praxi s MySQL nebo MariaDB)

Jak se registrovat?

Pro registraci na workshop či doplnění informací napište na e-mail ladislava.janickova@firma.seznam.cz

Těšíme se na vás.

Seznam.cz

Sdílet na sítích