Náš první devel stroj byl poslán do křemíkového nebe

31. prosince 2011

Nedávno jsme vyřadili náš první stroj určený pro vývoj fulltextového vyhledávání.

Nedávno jsme z našeho vývojového prostředí vyřadili náš první vývojový stroj, na kterém jsme vyvíjeli naši první verzi fulltextového vyhledávače. … Tedy přesněji řečeno, tento kus nebyl úplně první – před ním jsme měli prakticky dva stejné, akorát jsme je nestačili nikdy použít…

… Vždycky, když stroj dorazil a nainstaloval se, tak na službě email.cz začlo shodou okolností docházet místo (tou dobou velmi častý jev ;-), a náš stroj putoval jako výpomoc do provozu. Pak se objednal další a když dorazil, tak se celý cyklus znovu opakoval (asi tak ještě 2x :-)).

Stroj se jmenoval vs-rocket, byl pořízen v roce 2004 a běžel prakticky bez přestávky až do teď – teda spíš donedávna, chvíli mi trvalo než jsem napsal tento blogpost. V roce 2004 to byla nabušená konfigurace: 2x (single core) Xeon 3GHz, 4 GB RAM, 14x 72GB SCSI disk; stroj byl samozřejmě plně funkční, akorát z dnešního pohledu se nám už nezdál tak nabušený jako tenkrát… ;-)

I tak je to ale úctyhodné, v provozu se nám stroje průměrně obměňují tak po 2-3 letech. I když se to nezdá, tak po 3 letech už server většinou sežere více elektriky než udělá práce.

Důvod, proč vs-rocket vydržel tak dlouho, byl zřejmě ten, že v něm bylo 14 SCSI disků. Výkon disků – narozdíl od výkonu processorů – se totiž postupem doby zas tak moc nevyvíjí. Zvětšuje se akorát kapacita a rychlost připojení, ale třeba seek time je tak nanejvýš 2x lepší než před 10 lety.

Za všechny pozůstalé,
s nostalgickou slzou v oku,
vzpomínáme…

Sdílet na sítích