Jaké diety Češi po Vánocích drží? Největší zájem je o Dukanovu dietu a dietu podle krevních skupin

24. února 2015

Dieta a redukce hmotnosti patří k jedněm z nejčastějších předsevzetí, která si začátkem roku Češi dávají. Způsobů, jak zhubnout, existuje nepřeberné množství a návodů slibujících zázračnou ztrátu přebytečných kil jakbysmet. Kterým dietám jsme začátkem roku podlehli? Podle Seznam.cz Vyhledávání zaujala Dukanova dieta a dieta podle krevních skupin, o nichž jsme na internetu hledali nejvíce informací. Velký nárůst zájmu ve srovnání s lednem 2014 zaznamenala Paleodieta.

Již druhým rokem vede u Čechů dieta francouzského lékaře Pierra Dukana, kterou se řídí i takové hvězdy jako Penelope Cruz nebo vévodkyně Kate. Zájem o ni oproti minulému lednu dokonce vzrostl o 26 %. Dukanova dieta je založena převážně na konzumaci bílkovin a omezování sacharidů. Při jejím držení záleží na tom, kolik kilogramů máte v plánu zhubnout, od toho se odvíjí, jak dlouho budete dietu držet.

Druhá nejpopulárnější metoda, jak se zbavit přebytečných kil, je založena na přizpůsobení stravy naší krevní skupině. Jednoduše řečeno principem je jíst jen takové potraviny, které obsahují lektin slučitelný s antigenem naší krevní skupiny. Bronzovou příčku obsadila znovu zrozená dělená strava (v roce 2014 byla na 7. místě). Naopak jeden z největších propadů v hledanosti (ze 3. místa v lednu roku 2014 na místo 7. v prvním měsíci roku 2015) zaznamenala krabičková dieta.

Návrat do doby PALEO
Podívali jsme se také do výsledků Seznam.cz Vyhledávání, který způsob hubnutí zaznamenal oproti lednu 2014 největší nárůst v hledanosti. O více jak 300 % vzrostl zájem o PALEO dietu. Tedy o formu stravování, která vychází ze stravovacích návyků z období paleolitu, kdy se naši předci živili převážně lovem a sběrem. Paleo strava omezuje příjem sacharidů jako hlavního zdroje příjmu energie a nahrazuje je příjmem zdravých tuků. Při této stravě se klade důraz na to, aby potraviny byly v co nejpřirozenějším stavu a nejlépe čerstvé. Druhé místo mezi skokany obsadila katogenní dieta s nárůstem hledanosti 198 %.

image

Mezi trenéry a dietology vede Petr Havlíček
Petr Havlíček, Kateřina Cajthamlová a Jakub „Jacob“ Bína. To jsou jména tří lidí, které jsme v souvislosti s redukcí váhy vyťukávali v lednu tohoto roku nejčastěji. Návrat Kateřiny Cajthamlové do první trojky může být způsoben díky jejímu novému televiznímu pořad DoktorKA.

image

image

Martin

Sdílet na sítích