Uchazeči hledají práci tam, kde není

13. května 2015

Z dat, která vyplývají z interních statistik serveru Volná místa.cz, mají lidé největší zájem o práci v administrativě. Zde však poptávka dvakrát převyšuje nabídku. Více než čtvrtina odpovědí uchazečů o práci směřuje právě na tyto pracovní pozice. Novým trendem roku 2015 je nárůst míst v dopravě a logistice. Meziročně se zájem o řidiče a skladníky více než zdvojnásobil. I přes nedostatek pracovních sil na trhu je také velký prostor pro uplatnění v manuálních a řemeslných pozicích, obchodě, prodeji, nákupu a ve službách. Tři z pěti inzerátů jsou vyvěšeny v těchto oborech.


Převis poptávky nad nabídkou 

Neexistuje snad jiný obor, kde je takový nepoměr mezi pracovními nabídkami a poptávkou po nich, jako tomu je v administrativě. Podle dat ze serveru Volná místa.cz poptávka práce v administrativě, do níž spadají pozice sekretářek, asistentek nebo třeba telefonních operátorů, dvakrát převyšuje nabídku. Celkově 27 % zaslaných životopisů přes Volná místa.cz přichází firmám nabízejícím právě tyto pracovní pozice. „Takto velký rozdíl v nabídce a poptávce pracovních míst jako v administrativě nemáme v žádné jiné kategorii pracovních nabídek. Důvod může být ten, že se jedná o relativně dobře placenou kancelářskou práci, přičemž člověk nemusí být úzce specializován. Na mnoho asistentských pozic postačuje středoškolské vzdělání,“ zdůvodňuje Pavel Kolář, produktový manažer serveru Volná místa.cz, a dodává: „Svou roli může v tomto případě hrát i vyhlídka na kariérní postup.“ Oproti stejnému období v roce 2014 se navíc počet odpovědí i počet inzerátů v této pracovní oblasti mírně zvýšil, což je v situaci, kdy na trhu chybí dostatek lidí, dobrá zpráva.

image

Graf č. 1 ve velkém rozlišení

Meziročně dvojnásobně vyšší zájem je o řidiče i IT specialisty

Hned za administrativu se co do zájmu uchazečů řadí doprava a logistika a také marketing a média. Obě kategorie si s ohledem na převyšující poptávku udržují své pozice i meziročně. V letošním roce se však tento přetlak snížil oproti stejnému období v roce 2014 u obou přibližně o třetinu. Velký prostor pro uplatnění se od letoška nabízí zejména v dopravě a logistice, kam patří řidiči, skladníci, taxikáři nebo dispečeři. Zájem zaměstnavatelů o ně se oproti roku 2014 více než zdvojnásobil. Naopak inzerátů na účetní, ekonomy a finanční specialisty přibylo meziročně pouze v jednotkách. Server Volná místa.cz jich inzeruje 5 %.

Extrémně nevyvážená zůstává situace v informačních technologiích. Přestože nabídka pozic programátorů, administrátorů, developerů a jiných IT specialistů meziročně vzrostla o 58 %, zůstávají odpovědi na ně sporadické. Na 80 % těchto inzerátů nikdo neodpovídá.  A protože je toto číslo ještě vyšší než v roce 2014, mají zájemci hledající uplatnění v IT na serveru Volná místa.cz ideální prostor pro vyjednávání dobrých podmínek.

image

Graf č. 2 ve velkém rozlišení.

Stále jsou obory, kde si lze z nabídek práce vybírat

Prodavačky, kadeřnice, bezpečnostní pracovníci nebo konstruktéři mohou vybírat více než lidé jiného povolání. Přestože pracovní trh trápí v současnosti nedostatek pracovní síly, je na serveru Volná místa.cz nabídka právě těchto pracovních pozic největší. V prvních třech měsících roku 2014 představovaly inzeráty v kategoriích obchod, prodej, nákup, řemeslné pozice, manuální pozice a služby zákazníkům 59 % z celkové nabídky a v roce 2015 jejich počet dokonce souhrnně stoupl o více než třetinu. Společnou vlastností těchto pracovních nabídek je to, že často vyžadují flexibilní nasazení, asertivní jednání nebo práci na směnný provoz. „Není proto překvapením, že pracovní pozice právě v oborech obchod, prodej a nákup, kam spadá každý třetí inzerát na serveru Volná místa.cz, zaznamenaly meziročně největší pokles reakcí. Nejvíce chtěné jsou dlouhodobě již zmiňované pozice v administrativě,“ uvádí Pavel Kolář.

Simona

image
Sdílet na sítích