Češi Velikonoce neslavili. Hledali si práci

1. července 2015

Mezi státními svátky a dny volna je Velikonoční pondělí dnem, kdy si Češi nejméně odpočinuli od starostí a hledali si práci. Rozeslali 2 254 životopisů. Vyplývá to ze statistik serveru Volná místa.cz. Nepřekvapí, že nejméně populárním dnem pro rozesílání životopisů se stal Štědrý den, kdy jich bylo odesláno jen 423. Za absolutně nejfrekventovanější den lze označit pondělí 19. ledna 2015, kdy uchazeči o zaměstnání na Volná místa.cz odeslali 6 184 životopisů. Podle statistik portálu Volná místa.cz za období posledního půl roku, tedy od 1. prosince 2014 do 31. května 2015, se současně toto datum stalo nejvíce vytíženým dnem i ve třech městech: v Brně, Zlíně a v Hradci Králové. Obecně jako „měsíc hledačů zaměstnání“ vede leden – v tomto měsíci byly rekordní dny zaznamenány v celkem sedmi ze třinácti sledovaných měst. Můžeme jen spekulovat, zda to souvisí s novoročními předsevzetími.

image

DNY S NEJVÍCE ODESLANÝMI ODPOVĚĎMI
Zdroj: Data pocházejí ze statistik serveru Volná místa.cz za období od 1. 12. 2014 – 31. 5. 2015. V závorkách jsou počty odpovědí. Grafika ve větším rozlišení.

Jak ukazuje přehled státních svátků a dnů volna, Štědrý den je skutečně s přehledem největším „dnem klidu“. Zajímavé je, že Češi již zdaleka tak důsledně neodpočívají o první a druhý svátek vánoční. O ateistické povaze naší země svědčí fakt, že během Velikonočního pondělí jsme řešili práci mnohem více, než třeba během Svátku práce či Dne vítězství.

image

POČTY ODPOVĚDÍ NA PRACOVNÍ NABÍDKY V CELÉ ČR
Zdroj: Data pocházejí ze statistik serveru Volná místa.cz za období od 1. 12. 2014 – 31. 5. 2015. V závorkách jsou počty odpovědí. Grafika ve větším rozlišení.

Zajímavé je také podívat se na strukturu poptávky po novém povolání. Na prvním místě zájmu jasně dominuje práce v administrativě. Uchazeči o pozice asistentek nebo účetních odeslali celkem 144 127 životopisů, což představuje téměř 30 % ze všech odeslaných odpovědí přes Volná místa.cz.

Naopak ze strany zaměstnavatelů bylo ve sledovaném období vypsáno nejvíce nových inzerátů na řemeslné a manuální pozice – celkem 30 687. V těsném závěsu za nimi zůstala nabídka práce v oblasti obchodu, prodeje a nákupu, kde firmy vyvěsily celkem 30 357 nových inzerátů. Ve zbývajících kategoriích, kam patří služby, finance nebo logistika, vzrostl počet nových míst maximálně o polovinu. Nová nabídka na administrativní pozice byla oproti řemeslným a manuálním pozicím ani ne třetinová (9 117 inzerátů). To jasně svědčí o disproporci mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu.

Zájemci o administrativní pozice byli nejsdílnější na sociálních sítích. Podle slov Pavla Koláře, produktového manažera Volná místa.cz, „šířili tito uchazeči inzeráty na asistentky a účetní nejvíce mezi své známé na Facebook, Twitter nebo Google+, či je přeposílali přes e-mail. Celkově každý patnáctý inzerát napříč všemi kategoriemi byl takto sdílen dál“.

image

NOVÉ INZERÁTY PODLE KATEGORIÍ
Zdroj: Data pocházejí ze statistik serveru Volná místa.cz za období od 1. 12. 2014 – 31. 5. 2015. V závorkách jsou počty odpovědí. Grafika ve větším rozlišení.

„Řemeslné a manuálních pozice společně s  obchodními držely přední příčky i co do průměrného počtu vyvěšených inzerátů na den. Stejně tak kralovaly i v počtu počtů kliků ze strany uchazečů“, doplňuje Pavel Kolář.

Simona

image
Sdílet na sítích