Aplikace Seznam vám rozumí

29. října 2015

Aplikace Seznam.cz pro Android (http://bit.ly/1kdzPnE) vám mimo vychytávek, jako je synchronizace záložek a hesel či upozornění na e-mail, připravila také jednu méně promovanou. Je jí hlasové zadávání dotazů do vyhledávání a velký podíl na její realizaci měl tým hledání. Spouštěcí mikrofonek naleznete v adresním řádku při zadávání dotazu nebo adresy.

Rozpoznávání řeči je velmi náročná úloha, proto jsme se na ní rozhodli spolupracovat s brněnskou firmou Phonexia, která se řadí mezi špičky v oboru. I přesto jsme ale teprve na začátku velmi dlouhé cesty. Naše samoučící algoritmy se snaží rozpoznávání zdokonalovat každým dnem. Můžete jim v tom ale pomoci i vy. Čím více budete dotazy hlasem zadávat, tím lépe se naučíme odfiltrovat ruch a šum nebo si zvyknout na různorodou výslovnost některých slov napříč republikou. Zachovejte nám tedy přízeň a nebojte se špatně přepsané dotazy zadat za pár týdnů znova. V nejbližších měsících se také můžete těšit například na verzi pro jablečná zařízení iPhone a iPad nebo na streamovaný přenos, takže přepis dostanete hned, jakmile domluvíte.

O další úlohy, které byste chtěli hlasem řešit, si můžete i napsat. Rádi zkusíme zajímavé myšlenky zahrnout do plánu na přístí rok, abychom se stali vaším dokonalým tlumočníkem v internetovém prostředí.

Mimochodem, v době psaní tohoto článku přicházelo do hledání již více než 750 dotazů za den skrze mikrofon aplikace Seznam. Naše servery jsme ale připravili na řádově vyšší zátěž, takže se těšíme, že si vás tato technologie získá.

Sdílet na sítích